Európska komisia už vie ako na utečencov z Afriky a Blízkeho východu. Tento recept sa však každému páčiť nebude

    0
    Európska komisia (Autor: Veronika Žilková)

    “Navrhujeme súbor pozitívnych a negatívnych stimulov, ktorými sa budú odmeňovať tretie krajiny ochotné s nami efektívne spolupracovať, a súčasne dôsledky pre tie krajiny, ktoré spolupracovať nebudú,” povedal prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. 

    Podľa jeho slov by EÚ mala uzavrieť ďalšie dohody o riešení migračnej krízy s tretími krajinami, ako sa to už stalo v prípade Turecka. O podobných dohodách by EÚ mala najskôr rokovať s Jordánskom, Libanonom, Nigerom, Nigériou, Senegalom, Mali a Etiópiou. Okrem toho je potrebné zintenzívniť už existujúcu spoluprácu s Tuniskom a Líbyou, zdôraznil Timmermans. 

    Takéto “migračné partnerstvá” by podľa neho mohli zachrániť mnohých migrantov, ktorí prichádzajú o život počas riskantných plavieb v Stredozemnom mori. Zjednodušilo by sa aj vracanie migrantov do krajín ich pôvodu a vytvorili by sa podmienky na to, aby mohli utečenci zostávať aspoň vo svojom domovskom regióne.   

     Spolupracujúcim štátom chce Brusel poskytnúť aj viac finančných prostriedkov. Počas nasledujúcich piatich rokov by sa na tento účel malo uvoľniť zhruba osem miliárd eur, prevažne už z existujúcich európskych fondov. Z týchto zdrojov sa bude financovať napríklad sprísnenie hraničných kontrol a azylových procedúr, posilnenie boja proti pašerákom a podpora reintegrácie repatriovaných migrantov, uviedla komisia. 

    Do kľúčových tranzitných štátov a krajín pôvodu migrantov by tiež mali byť vysielaní európski experti, ktorí budú pomáhať v boji proti pašerákom ľudí. Ľudskoprávna organizácia Oxfam v súvislosti s novými návrhmi obvinila EK, že sa pokúša “podplácať chudobnejšie krajiny” a že sa neštíti uzatvárať dohody s represívnymi režimami. 

    - Reklama -