Vyhrážky, vandalizmus, podpaľačstvo. Protiimigrantská AfD čelí teroru. Len za posledný rok zaznamenala 800 útokov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Bývalý novinár a člen AfD Armin-Paul Hampel tvrdí, že vlani strana nahlásila polícii až 800 prípadov najrôznejších útokov voči jej členom a majetku. AfD čelila fyzickým útokom, vandalizmu či podpaľačstvu, informuje Die Welt.

    Odporcov majú neúrekom

    AfD, ktorá bojuje proti masívnej imigrácii, o kritikov nemá núdzu. Predstavitelia hlavných politických strán so zástupcami AfD odmietajú diskutovať, viaceré médiá ju označujú za rasistickú alebo fašistickú a ľavicoví aktivisti demonštrujú, často násilne, proti jej aktivitám. Počas aprílového straníckeho kongresu AfD v Stuttgarte sa napríklad ľavicoví extrémisti pobili s políciou a zabránili členom AfD zúčastniť sa podujatia. Akcia sa skončila zatknutím stoviek ľavicových extrémistov.

    Oficiálne štatistiky polície, ktoré by mapovali útoky na AfD, neexistujú. Hampel však ozrejmuje, že strana si vedie vlastné záznamy a databázu. Tá obsahuje všetky útoky od vyhrážok zabitím cez podpaľačské útoky či ničenia majetku strany a osobného vlastníctva straníkov.

    Vyhrážky, vandalizmus, podpaľačstvo

    O ľavicovom terorizme, ktorý zasiahol AfD, ParlamentnéListy.sk informovali už vo februári. Vyhrážky voči členom AfD však začali byť vážne najmä po tom, ako došlo k úniku osobných údajov straníkov, ktoré boli následne zverejnené ľavicovými extrémistami. Je pravdepodobné, že aj na základe nich podpredsedovi strany Alexandrovi Gaulandovi poliali dom červenou farbou. Poslankyňa Európskeho parlamentu Beatrix von Storchová zase musela požiadať o policajnú ochranu po tom, ako začala dostávať výhražné správy. Minulý mesiac zase niekto podpálil sympatizantovi AfD auto, na ktorom mal nalepené logo strany. Ďalšie auto sympatizanta AfD neznámi páchatelia podpálili vo februári v meste Göttingen. Na mieste zanechali symboly ľavicovo-extrémistickej organizácie Antifa.

    Financovaní vládou?

    Existujú dokonca podozrenia, že za útokmi stoja extrémisti financovaní zo štátnych peňazí. Financie z vládneho rozpočtu napríklad smerovali aj do kancelárie regionálnej líderky strany Ľavica (Die Linke) v Durýnsku Susanne Hennigovej, ktorá je napojená na radikálne ľavicovú mládežnícku organizáciu RedRoxx. Ide o zoskupenie, ktoré svojich členov vyzývalo, aby straníkov AfD navštívili v ich domovoch.

    Zo štátnych dotácií prichádzajúcich od nemeckého ministerstva rodiny má fungovať aj proimigrantská stránka „Welcome Network Pankow Helps“, ktorá vyzývala na protest proti zubárovi, ktorý sa mal ako rečník zúčastniť akcie AfD. Cieľom protestu, ktorého sa zúčastnilo aj 60 anarchistov, pritom bolo zablokovať dopravu vedúcu do zubárovej ordinácie.

    Kritika z CDU

    Proti tušenému vládnemu financovaniu ľavicových extrémistov sa vyjadrila aj Kristina Schröderová z Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie. „Nemôžete bojovať s ľavicovými extrémistami proti pravicovým extrémistom alebo s pravicovými proti ľavicovým extrémistom ani s islamofóbmi proti islamistom,“ konštatovala politička s tým, že je „fundamentálne problematické, keď skupiny dostávajúce štátne financie agitujú proti stranám, ktoré nie sú klasifikované ako protiústavné“.

    - Reklama -