Utečencov poslať na ostrovy. Kto vkročí nelegálne, nemá nárok na azyl, navrhol mladý minister Rakúska. A teraz sa to dostalo k Merkelovej a podobným

    0
    Loď s imigrantmi sa potopila (Autor: Reprofoto: Marina Militare)

    Kurz tento týždeň hovoril o nutnosti odrádzať ďalších migrantov od cesty do Európy. Ak by sa pokúsili na kontinent vstúpiť ilegálnou cestou, automaticky by tým podľa jeho názoru mali stratiť právo požiadať tu o azyl. Kurz hovoril o inšpirácii austrálskym modelom, kde sú migranti pred vybavením žiadosti o azyl najprv dopravení na vzdialené ostrovy Nauru a Nová Guinea. „Podobný model bol však už využitý a úspešne fungoval v Spojených štátoch na Ellis Islande,“ povedal Kurz v Presse am Sonntag.

    Rakúska vláda sa snaží vo svetle vzostupu opozičných slobodných (FPÖ) v posledných mesiacoch značne pritvrdzovať prisťahovaleckú politiku. Niet sa čo čudovať, pretože prieskumy často prisudzujú FPÖ prípadný volebný zisk vyše tridsať percent, čo je ďaleko pred preferenciami vládnych socialistov a ľudovcov. Zatiaľ čo voliči sú možno spokojní, podľa rakúskych médií najmladší minister zahraničia na svete za svoj návrh príliš veľké pochopenie nezožal. Kritizujú ho rakúski politici, ale aj EÚ a OSN.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    Hovorca Európskej komisie napríklad podľa denníka Wiener Zeitung poznamenal, že príklad riešenia z Austrálie nie je úplne vhodným a je potrebné sa riadiť pravidlami platnými v Európskej únii. „Ak zastavíme loď s utečencami v našich teritoriálnych vodách, potom majú podľa medzinárodného práva možnosť požiadať o azyl,“ uviedol hovorca. Príliš pozitívnych reakcií nezaznamenal minister Kurz ani od koaličných socialistických partnerov. Hajtman spolkovej krajiny Burgenland označil jeho návrh za neúčinný a socialistka Julia Herr mu vyčítala, že ignoruje ľudské práva.

    S odsúdením Kurzovho návrhu prišiel aj prezident Červeného kríža Gerald Schöpfer či šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Rakúsku Christoph Pinter. „Takéto riešenia naozaj nemajú budúcnosť,“ uviedol Pinter v diskusnej relácii rakúskej verejnoprávnej televízie ORF. Ako uvádza Wiener Zeitung, Berlín zareagoval predsa len zdržanlivejšie. Hovorca kancelárky Angely Merkelovej uviedol, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne konkrétne informácie a Kurzove návrhy pozná kancelárka len cez médiá.

    Návrh rakúskeho ministra zahraničia však nie je podľa Wiener Zeitung na rakúskej politickej scéne ničím úplne novým. Už pred rokom požadovala dnes už bývalá rakúska ministerka Johanna Mikl-Leitner, aby neboli utečenci vôbec pred vybavením žiadosti o azyl vpustení na európsky kontinent. Mikl-Leitner požadovala zriadenie stredísk pre utečencov v severnej Afrike, kam by bolo možné dopravovať zachránených migrantov v Stredozemnom mori.

    - Reklama -