V Kaliňákovi sa skrýva Satan a do slovenskej politiky priniesol praktiky sicílskej mafie, tvrdí Matovič. Odvolávanie ministra vnútra, plné útokov a emócií

    0
    Opoziční poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA odštartovali odvolávanie ministra vnútra vysypaním dvanástich miliónov eur v hotovosti pred rečnícky pult rokovacej sály národnej rady. Išlo o demonštráciu toho, o aké množstvo peňazí v hotovosti ide, a o narážku na kauzu podnikateľa Ladislava Bašternáka. Práve tá je dôvodom, pre ktorý Robert Kaliňák čelí opozičnému návrhu na odvolanie z funkcie ministra vnútra. 
     
    V rozprave sa do šéfa rezortu vnútra obul Igor Matovič. „My máme ministra vnútra, ktorý hovorí, že to bola doba kešu,“ uviedol poslanec. Matovičova poznámka mierila k spomínanej kauze. Ladislav Bašternák podľa dostupných informácií zaplatil za sedem bytov v komplexe Five Star Residence 12 miliónov eur v hotovosti. Presne túto sumu v papieroch veľkosti a váhy bankoviek priniesli poslanci OĽaNO na odvolávanie ministra v 24 taškách. Celková váha hotovosti bola 120 kilogramov. 
     
    Poslanec Daniel Lipšic prišiel počas rokovania s informáciou o tom, že polícia chcela dať pred 4 rokmi L. Bašternákovi pokutu 150 eur za predchádzanie cez plnú čiaru. Podľa Lipšica začal podnikateľ telefonovať a hliadke o chvíľu volali nadriadení, aby ho pustili, lebo je to „náš človek“. Policajti spísali záznam a krajské riaditeľstvo policajného zboru posunulo podnet policajnej inšpekcii. Tá však hliadku údajne ani nevypočula a prípad zamietla pod koberec.
     
    „Ak si L. Bašternák nezákonne vybavuje odpustenie pokuty 150 eur, ako si asi vybavuje miliónové vratky DPH? A ako si asi vybavuje, aby nebol odstíhaný za zločin, kde mu hrozí 12 rokov väzenia? Túto kauzu Ficovho a Kaliňákovho kamaráta nenecháme zaspať!“ napísal Lipšic aj na sociálnej sieti Facebook. 

    Matovičov útok

    Igor Matovič sa popoludní obul do Roberta Kaliňáka, keď povedal, že minister podľa neho „priniesol do slovenskej politiky praktiky sicílskej mafie“. Líder Obyčajných ľudí (OĽaNO) varoval vládu, že ľudia vezmú spravodlivosť do vlastných rúk, ak budú ministri kryť zločincov. 
     
    „Odporúčam Ficovi, Kaliňákovi, Bašternákovi, aby sa pozreli na Ukrajinu, čo sa stalo Janukovyčovi. Nechcem pritom strašiť Majdanom,“ odkázal Matovič ministrovi, premiérovi a podnikateľovi. Bratislavský bytový komplex Bonaparte Matovič prirovnal k sídlu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča, ktorý po revolúcii utiekol do Ruska. 
     
    Podľa Matoviča je kauza Bašternák obrovská a okradla Slovákov o milióny. „Som presvedčený, že nielenže nemá byť ministrom vnútra, ale sa ním nikdy nemal stať. Prišiel do politiky kryť kriminálnikov,“ uviedol o ministrovi Kaliňákovi. 
     
    Matovič hovoril niekoľko minút a stihol obviniť šéfa rezortu vnútra aj z toho, že je zodpovedný zo smrti nevinných ľudí. „V skutočnosti sa v ňom skrýva Satan. Tento človek má na rukách krv nevinných obetí. Ľudí, ktorí spáchajú samovraždu, lebo nemajú z čoho žiť,“ povedal o ministrovi líder Obyčajných ľudí. 

    Reakcia poslancov a ministra 

    Po Matovičovom popoludňajšom vystúpení k odvolávaniu ministra vnútra sa s faktickými poznámkami prihlásilo 13 poslancov, ktorí mu to zväčša poriadne vrátili. „Mali sme si možnosť vypočuť spústu somarín a táranín. Pán Matovič sa tu pasuje do pozície spasiteľa, a pritom si neuvedomuje, že otravuje ľudí zdrapom papiera, ktorý im pchá do schránok bez toho, aby ho o to niekto požiadal,“ povedal poslanec Smeru Ján Kvorka v reakcii na Matoviča.
     
    Kvorka dodal, že minister Kaliňák má jeho plnú podporu. „Samozrejme, že ste ministrovi vďačný, veď vás zachránil pred basou,“ odpovedal mu následne Matovič. 
     
    Poslanec Michal Bagačka (Smer-SD) označil Matoviča za chudáka, na ktorého sa bude spomínať ako na najväčšieho hulváta v parlamente. Eduard Adamčík zo Siete upozornil, že na tomto svete je spravodlivý iba Boh. „Vaša spravodlivosť sa mi podobá na osamelého jazdca, ktorý tvrdil, že pomáhal v ceste sanitke. Divadlo nič nerieši, spôsob, ktorý ste predviedli, nie je dôstojný. Treba zachovať prezumpciu neviny,“ upozornil Adamčík. 
     
    Dlhoročný poslanec Smeru Dušan Čaplovič označil Matoviča za klamára a zlodeja. „Preto tak kričíte, lebo ste najväčší klamár a najväčší zlodej,“ povedal Čaplovič. 

    Čo na to minister? 

    „Hovoríte, že sme nekonali vo vratkách DPH a že som nekonal, ale ani minister Lipšic v tejto veci nekonal,“ uviedol Kaliňák s tým, že ani konať nemal, pretože to nie je povinnosťou ani úlohou ministra vnútra. Igora Matoviča minister obvinil z toho, že má „selektívnu pamäť“ a nepamätá si na vlastné prešľapy a prešľapy svojich súčasných kolegov. 
     
    Robert Kaliňák sa bránil podporou u voličov, na ktorú sa podľa neho v parlamente zabúda. Podľa ministra ide zo strany poslanca Matoviča o vybavovanie si osobných účtov a vytĺkanie politického kapitálu. „Doba je však príliš vážna na to, aby sme s vami túto hru hrali,“ uviedol Kaliňák a pripomenul, že sa blíži slovenské predsedníctvo EÚ, a preto sa musí zaoberať prioritnejšími vecami. 
     
    Šéf rezortu vnútra poukázal aj na nezhody v návrhu na jeho odvolanie. „V prvom odseku sa vraví, že som nezasahoval (do vyšetrovania), v druhom, že som zasahoval príliš veľa. Tak neviem, čo si mám vybrať,“ uviedol. Kaliňák sa v národnej rade bránil aj citátmi paragrafov o povinnostiach ministra vnútra v rámci trestného poriadku. Minister podľa neho nemá ako zasahovať do vyšetrovania, to môže podľa neho len prokurátor alebo vyšetrovateľ. 
     
    Kaliňák niekoľkokrát zopakoval, že všetky kauzy, pri ktorých ho vinia z nečinnosti či prílišnej činnosti, sa vyšetrujú a niektoré už celé roky. Minister pripomenul Matovičovi, ako chcel vstúpiť údajne do koalície so Smerom a vraj požadoval, aby mu Kaliňák pred voľbami vybavil stretnutie s Robertom Ficom. 
     
    - Reklama -