Macedónsky prezident ustúpil Európskej únii a USA. Pozrite sa, čo zrušil

    0
    Vlajka Macedónska (Autor: APL)

    Celkovo v rámci tejto kauzy Ivanov omilostil v apríli 56 ľudí. Parlament však pod medzinárodným tlakom prijal v máji zákon, ktorý umožnil prezidentovi odvolať svoje rozhodnutie o udelení milosti. Ivanov tak 27. mája zrušil milosť 22 predstaviteľom. Medzinárodné spoločenstvo a macedónska opozícia ale žiadali, aby zrušil všetky milosti.

    V dnešnom stručnom oznámení Ivanov uviedol, že zrušil milosť zvyšným 34 ľuďom. “Posledných desať dní sme boli svedkami rôznych výkladov rozhodnutia o udelení milosti. Preto som sa rozhodol zrušiť zostávajúce rozhodnutia o udelení milosti,” dodal Ivanov.

    Minulý týždeň začal parlament na žiadosť opozičných strán konanie o obžalobe Ivanova. Iniciatíva nemá zrejme nádej na úspech, pretože opozícia nemá v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu.

    Škandál sa ťahá od februára 2015, keď opozícia obvinila vtedajšieho premiéra Nikolu Gruevského a šéfa kontrarozviedky z odpočúvania vyše 20.000 ľudí.  V rámci dohody sprostredkovanej Európskou úniou sa macedónske politické strany dohodli na predčasných voľbách, ako aj na tom, že kauzou sa bude zaoberať špeciálny prokurátor.

    Avšak aprílové rozhodnutie Ivanova udeliť milosť 56 predstaviteľom viedlo k celonárodným protestom i kritike zo strany medzinárodného spoločenstva. Následne došlo k zrušeniu volieb naplánovaných na 5. júna.

    - Reklama -