Lajčák je už o niečo bližšie k stoličke šéfa OSN. Podporia ho aj Česi. Neuveríte, kto mu to vybavil

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Danko po schválení nominácie Lajčáka slovenskou vládou avizoval, že bude pre šéfa našej diplomacie hľadať podporu u zahraničných partnerov. Lajčáka považuje za kandidáta, na ktorého je Slovensko hrdé. “Je veľkou cťou, že jeden z našich občanov, zástupcov, dosiahol takú vysokú kvalitu vzdelania, spoločenského uznania, diplomatického statusu, ktorý mu umožňuje, aby sa o tento post uchádzal,” povedal po oznámení nominácie Danko.

    Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka OSN. Jeho nomináciu schválila slovenská vláda. Meno Pan Ki-munovho nástupcu by svet mal poznať v októbri tohto roka, keď bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN Rusko. Nový generálny tajomník by mal vystriedať súčasného 1. januára 2017 a bude deviatym v poradí.

    Danko s partnermi hovoril nielen o podpore Lajčákovi, ale aj o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie, o spolupráci v rámci Vyšehradskej štvorky, o krízach v únii, najmä o migrácii a referende, v ktorom Briti rozhodnú, či zostanú, alebo odídu z únie. V súvislosti s utečeneckou krízou sa zhodli na odmietaní povinných kvót aj sankciách, ktoré majú hroziť za odmietnutie utečencov.

    Dankova delegácia tiež položila vence k soche Milana Rastislava Štefánika a k národnému pamätníku hrdinov heydrichiády. Na programe bola ešte večera so šéfom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Janom Hamáčkom.

    - Reklama -