Ženy, ktoré uprednostnia kariéru pred deťmi, sú len poloviční ľudia, tvrdí turecký prezident

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Hlava tureckého štátu, ktorý sa chce stať súčasťou EÚ, rázne odmieta emancipáciu žien aj ich finančnú nezávislosť. „Žena, ktorá sa vyhýba materstvu, lebo pracuje, tým v podstate popiera svoju ženskosť, o tom som úprimne presvedčený,“ uviedol Erdogan. Prezidentove slová zazneli pri príležitosti otvorenia Ženskej a demokratickej asociácie (KADEM) v Istanbule. 
     
    Erdogan má o úlohe, ktorú majú ženy plniť v spoločnosti, zdá sa, jasno. „Žena, ktorá odmietne materstvo a vzdá sa starostlivosti o domácnosť, čelí nebezpečenstvu, že stratí svoju slobodu. Chýba jej druhá polovica (osobnosti), nech už je vo svete biznisu úspešná, ako chce,“ dodal turecký prezident. 
     
    Úplne jasnú predstavu má pritom turecká hlava štátu aj o tom, koľko detí by mali rodičia v súčasnosti mať. „Odporúčal by som mať najmenej tri deti,“ uviedol Erdogan. 
     
    Turecký prezident a jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), založená na konzervatívnych islamských tradíciách, používajú podľa agentúry RT na presadzovanie svojej politiky náboženské dôvody. Minulý týždeň Erdogan ostro vystúpil proti potratom, keď povedal, že „veriaci moslimovia by potrat nikdy nepodstúpili“. V marci na Medzinárodný deň žien zase uviedol, že „žena je predovšetkým matka“, a svoje tvrdenie zdôvodnil viacerými citáciami o materstve z Koránu.
     
    Príklon Turecka k islamu a rastúci vplyv náboženstva na politický život spôsobujú v zahraničí stále väčšie obavy. Moderné Turecko je totiž od počiatku sekulárny štát a náboženstvo by v ňom malo byť od politiky striktne oddelené. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -