Toto sa Putinovi páčiť nebude. Pripravuje exoligarcha v Rusku revolúciu?

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    „Nesnažím sa ísť priamo proti Putinovi, ale skôr proti systému, ktorý on reprezentuje. Domnievam sa, že si Rusko zaslúži viac,“ objasnil hneď skraja v rozhovore Chodorkovskij. „Nemyslím si ani, že by sme mali nejakým spôsobom preceňovať úlohu Vladimira Putina v tomto systéme, je to stále rovnaké, ako to bolo v Sovietskom zväze,“ zmienil sa a dodal, že alternatíva vždy existuje a jeho úlohou je zabezpečiť, aby bola demokratická.

    Veľký návrat

    Chodorkovskij tiež celkom jasne uviedol, že sa plánuje vrátiť späť do Ruska. Či má v pláne priamo konkurovať súčasnému prezidentovi krajiny, neuviedol. „Akú konkrétnu pozíciu budem mať po svojom návrate do Ruska, ma v súčasnej chvíli až tak nezaujíma. Hlavné je mať silný tím, ktorý bude schopný implementovať potrebné reformy po tom, keď dôjde k zmene režimu. Mojou súčasnou úlohou je tento tím vytvoriť,“ vyhlásil bývalý ruský oligarcha.

    Počas rozhovoru očakávane došlo aj na tému Krymu a jeho anexiu zo strany Ruska. Chodorkovskij je presvedčený o tom, že v tomto prípade išlo o jasné porušenie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie. Rovnako tak však uznal, že ide o ďalekosiahly problém, ktorý sa bude riešiť ešte dlhé roky a ktorý má väčší potenciál byť vyriešený novou, demokratickou vládou.

    „Úprimne dúfam, že ma budú ruskí občania po návrate vnímať jednoducho ako ľudskú bytosť, ktorá strávila desať rokov vo väzení a ďalšie roky v exile, než ako bývalého oligarchu. Ale znovu, nejde tu o mňa alebo o to, ako ma budú ľudia vnímať, ide hlavne o to, ako budú ľudia vnímať svoju vlastnú budúcnosť, pre akú cestu sa rozhodnú,“ uviedol Chodorkovskij.

    „Mám taký pocit, že to, čo si ľudia v Rusku aj na Západe myslia o úlohe oligarchov v Ruskej federácii, je založené na tom, čo im povedal Boris Berezovskij, realita je však dosť odlišná. Ani za čias Jeľcina, ani teraz za Putina nemajú bohatí Rusi veľkú možnosť niečo v krajine politicky ovplyvniť. V porovnaní s mocou Kremľa nemajú v podstate žiadny vplyv,“ zmienil. „Železo má väčšiu moc ako zlato, tak to v Rusku funguje,“ vysvetlil Chodorkovskij divákom Euronews ruský politický systém.

    Zaujímal ma len biznis, teraz rozmýšľam inak

    Chodorkovskij reportérke vysvetlil, že v roku 2003 nemohol pre Putina predstavovať žiadnu hrozbu, keďže bol súčasťou systému. „Zaujímal som sa len o obchod a politiku som nechával na iných. Po desaťročnom uväznení sa moja situácia však výrazne zmenila. Teraz je mojou prioritou vybudovanie demokratického Ruska a domnievam sa, že viem, čo je na to potrebné. Navyše, súdiac podľa tlaku, ktorý je na mňa zo strany ruských autorít vyvíjaný, je očividné, že sú moje snahy veľmi efektívne,“ podotkol.

    Na otázku, či sa Chodorkovskij bojí o svoj život, odpovedal: „Pozrite sa, ja som strávil desať rokov vo väzení, bol som pobodaný a zomrieť som mohol každý deň, stačil by len jeden drobný signál z Kremľa. Kdekoľvek sa v súčasnosti nachádzam, cítim sa mnohonásobne bezpečnejšie než vtedy. O svojom bezpečí ani nepremýšľam,“ objasnil.

    Súčasná atmosféra v Rusku, ktorá vedie k násilným vraždám opozičných lídrov, je podľa Chodorkovského výsledkom vnútornej politiky Kremľa. „Nemám žiadne informácie o konkrétnych ľuďoch, ktorí sú za tieto zločiny zodpovední, ale môžem vám s istotou povedať, že politickú zodpovednosť za tieto hrozné činy nesie Vladimir Putin.“

    Ľudia v Rusku majú strach hovoriť otvorene

    Vysokú popularitu prezidenta Putina si Chodorkovskij vysvetľuje dlhoročnou tradíciou autoritárskych režimov v Rusku. „Ľudia sa jednoducho boja hovoriť pravdu, to sa potom prejaví aj na prieskumoch. Nikto nepovie žiadnemu sociológovi, čo si v skutočnosti myslí, nikdy neviete, či náhodou nepracuje pre tajnú službu (FSB). Problém je aj v tom, že mnohí ľudia dokázali zo strachu sami seba presvedčiť, že Putina skutočne podporujú. Nikdy však neviete, čo sa stane. Pozrite sa na Ceauşescu, ten mal neuveriteľnú popularitu, a ako nakoniec dopadol. Ja len dúfam, že v Rusku to nedôjde až tak ďaleko,“ uviedol.

    „Hlavný problém v Rusku spočíva v absencii nejakej solídnej inštitúcie. Všetko záleží len na Putinovi, ktorý sa nikomu nezodpovedá. Ak urobí nejaké rozhodnutie, je vždy zo svojej podstaty len krátkodobého charakteru – je to len človek, jeho nálady sa menia, vždy môže svoje rozhodnutie prehodnotiť. Preto sú vyjednávania medzi západnými štátmi a Ruskom také náročné,“ prezradil.

    Múdro z lochu

    Chodorkovskij sa krátko zmienil aj o ruskom angažmáne v Sýrii, ktorým sa vraj Kremeľ „nesnaží dosiahnuť pozitívne zmeny vo svete a ani neochraňuje svoje vlastné záujmy v regióne. Táto misia je iba pokusom ruskej vlády odviesť pozornosť ľudí od skutočných problémov v krajine. Preto nemôže byť Putin ani spoľahlivým partnerom pre západné krajiny v Sýrii – nesnaží sa vyriešiť žiadny medzinárodný problém, ale len svoj vlastný“.

    Väzenie vraj Chodorkovskému dalo čas na to, aby sa naučil premýšľať iným spôsobom. „Naučil som sa myslieť z dlhodobejšej perspektívy. Tiež som pochopil, ako neuveriteľne homogénna je ruská spoločnosť. Vo väzení som stretol veľa ľudí z rôznych častí tejto obrovskej krajiny a uvedomil som si, že majú všetci rovnakú kultúru. To je neuveriteľný rozdiel napríklad od Európy, kde ste chvíľu v Nemecku, a za hodinu jazdy autom ste vo Francúzsku, v krajine s úplne odlišnou kultúrou. Rusko je skutočne jedna obrovská pospolitá entita, v tom vidím jeho veľký potenciál,“ uviedol Chodorkovskij v závere rozhovoru.

    - Reklama -