Už nechcem byť viac prezident Nemecka, potvrdil Gauck

    0
    Nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    “Nechcem rátať s tým, že na ďalšie časové obdobie piatich rokov budem mať energiu a vitalitu, ktoré neviem zaručiť,” vysvetlil 76-ročný Gauck počas vystúpenia v prezidentskej rezidencii – berlínskom zámku Bellevue.

    Niekdajší aktivista za ľudské práva, pastor a neskorší riaditeľ ústavu pre skúmanie archívov východonemeckej tajnej služby je prezidentom od roku 2012, keď pre obvinenia z korupcie odstúpil jeho predchodca Christian Wulff. Volebné zhromaždenie ho zvolilo ako nestraníka a zároveň spoločného kandidáta vládnych i hlavných opozičných strán.

    Gauck predstúpil pred kamery po tom, ako sa v Nemecku začali v posledných dňoch šíriť špekulácie o jeho opätovnej kandidatúre. Denník Bild informoval, že úradujúci prezident sa rozhodol po dlhom rozmýšľaní nekandidovať, čo zdôvodňoval vekom a zdravotnými ťažkosťami. Vyvolal tak debatu o možnom Gauckovom nástupcovi, pričom sa v tejto súvislosti objavujú mená predsedu Spolkového snemu Norberta Lammerta či ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera.

    Vládnuce strany, ako aj samotná kancelárka Angela Merkelová podporovali Gauckovo zotrvanie vo funkcii. V nedávnom prieskume verejnej mienky sa za takúto alternatívu vyslovilo 70 percent opýtaných.

    Tzv. Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung), ktoré v Nemecku volí hlavu štátu, zasadne 12. februára 2017.

    - Reklama -