Nad Trianonom smútil aj primátor Komárna. V meste nechýbal pochod s fakľami

    0
    Primátor Komárna László Stubendek (Autor: Reprofoto: Facebook/Stubendek László)

    “Felvidék nie je Slovensko!” kričali v sobotu protestujúci pred sídlom Veľvyslanectva SR v Budapešti, zúčastnilo sa približne 500 extrémistov. Rečníci okrem iného vyzvali aj k autonómii Maďarov žijúcich na Slovensku. V závere zhromaždenia extrémisti opäť skandovali: “Preč s Trianonom!” Maďari si od roku 2010 pripomínajú 4. júna výročie Trianonskej mierovej zmluvy Dňom spolupatričnosti. Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako “krivda” spáchaná na maďarskom národe. Viac o pochode si môžete prečítať TU

    Smútočný pochod s fakľami zorganizovali aj severná-slovenská a južná-maďarská časť mesta Komárno. Pochodu predchádzala smútočná bohoslužba, na ktorej sa podľa Aktualít zúčastnil aj primátor slovenskej časti Komárna László Stubendek spolu so svojím kolegom z maďarskej strany Attilom Molnárom. Portál zdôraznil aj fakt, že slovenský primátor Stubendek je platený zo slovenských daní. 

    Podľa portálu Hírek.sk bola Trianonská zmluva označená ako „zahanbujúca“ a účastníci pochodu z Komárna „uronili spoločnú slzu nad roztrhnutím jedného mesta“. Asistent primátora Komárna Peter Szitás novinárom odkázal, aby otázky primátorovi položili v pondelok.

    Na pochodujúcich Maďarov má ťažké srdce aj poslanec Jozef Viskupič. „Maďari majú dnes Deň spolupatričnosti. Rozumej, Deň národného smútku,“ napísal včera Viskupič a dodáva, že smútia preto, že v minulosti stratili územie, ktoré dnes patrí Slovensku. „Veľká väčšina z nich nepochopila, že sa im nestala krivda, ale aj oni čelia výzve, ako v strednej Európe usporiadame naše spolunažívanie, vzájomný rešpekt, vzťahy,“ píše obyčajný človek a zdôrazňuje, že od podpísania Trianonskej zmluvy ubehlo už 96 rokov.

    Viskupič tiež upozorňuje, že jeho kritika sa nevzťahuje na všetkých občanov Maďarska, ale “na hnutie 64 stolíc (HVIM) – dvojtvar slova stolica v slovenčine má svoju poetiku, ktoré organizuje v hlavnom meste najväčšiu demonštráciu proti nespravodlivému mierovému diktátu, rozhodne áno“.

    - Reklama -