Traja exprezidenti pozvali ľudí do ulíc a vyzvali Európu na solidaritu. Pozrite sa, kde

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Protestné akcie organizuje opozičné hnutie KOD, ktoré vláde strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyčíta likvidáciu štandardov právneho štátu. Už v máji sa tomuto subjektu podarilo zmobilizovať desiatky tisícok nespokojných občanov krajiny, pripomenula tlačová agentúra DPA.

     Exprezidenti Walesa, Kwašniewski a Komorowski adresovali včera národom starého kontinentu spoločný apel, v ktorom vyzývajú všetkých Európanov na solidaritu a na obranu demokracie a právneho štátu v Poľsku. Hovoríme za stovky tisícok slobodných poľských občanov, ktorí pol roka (od nástupu novej vlády) demonštrujú na uliciach svoj úzky vzťah k demokracii, právu a slobodnej Európe, konštatovali traja niekdajší najvyšší predstavitelia krajiny.

    Najvplyvnejší politik PiS, expremiér Jaroslaw Kaczynski obvinil dnes odporcov súčasnej vlády premiérky Beaty Szydlovej z “rebélie” a poľský ústavný súd z porušenia ústavy. Podľa jeho slov na straníckom podujatí vo Varšave nechce poľská opozícia ani ústavní sudcovia akceptovať volanie voličov po zmene.

    Máme do činenia s “rebéliou”, vyhlásil Kaczynski tvrdiac: Ak by sme mali mať demokratický právny štát, potom by žiadny štátny orgán vrátane ústavného súdu nesmel negovať zákony.   Ako je známe, poľský ústavný súd označil v marci kontroverzne vnímanú reformu justície z dielne novej vlády za protiústavnú. Vládny kabinet však tento verdikt neuznáva. Na vnútropolitické dianie v Poľsku reagovala už kriticky aj Európska komisia.

    V štvrtý júnový deň si v Poľsku už tradične pripomínajú aj prvé sčasti slobodné voľby z roku 1989, ktoré sa uskutočnili krátko po zosadení režimu štátostrany. Súčasná poľská administratíva rátajúc s včerajšími protestnými akciami poskytla vládnym úradníkom mimoriadne voľno v piatok 27. mája s tým, že tento deň si odpracujú práve včera.

    - Reklama -