Maďari si pripomínajú Trianon. Extrémisti sa chystajú aj pred naše veľvyslanectvo

    0
    Členovia Mládežníckeho hnutia 64 žúp na jednom zo svojich stretnutí (Autor: ReproFoto: facebook/Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM))

    Maďarský parlament prijal 31. mája 2010 návrh vládneho bloku Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (Fidesz-KDNP), ktorým stanovili 4. jún, výročie Trianonskej mierovej zmluvy, za Deň národnej spolupatričnosti. V prijatom zákone je mierová zmluva označená za “najväčšiu tragédiu maďarstva”.

    Spomienkové podujatia, v rámci ktorých pripravili kultúrny program, premietanie filmov, koncerty i divadelné predstavenia, pripravili nielen v Budapešti, ale aj po celej krajine.

    Podvečer sa uskutoční už tradičný pochod proti Trianonu, ktorý organizuje radikálne Mládežnícke hnutie 64 stolíc (HVIM) a ktorý je podľa tohto hnutia v hlavnom meste “najväčšou demonštráciou proti nespravodlivému mierovému diktátu”. Extrémisti svoj protest vyjadria pred veľvyslanectvami Srbska, Rumunska a Slovenska.

    Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska po prvej svetovej vojne, podpísali 4. júna 1920 v zámku Grand Trianon pri Paríži mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska.

    Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako “krivda” spáchaná na maďarskom národe.

    - Reklama -