Americký minister obrany upozornil Čínu. A toto je dôvod

    0
    Americký minister obrany Ash Carter. (Autor: SITA)

    V rámci rokovaní fóra v Singapure, známeho ako Šangri-La dialóg, sa Carter stretol aj s juhokórejským rezortným kolegom Han Min-gu. V rozhovore s ním vyhlásil, že Spojené štáty sú odhodlané zaangažovať celý rad svojich vojenských kapacít, aby odradili Severnú Kóreu od prípadných útokov na Južnú Kóreu.

    Carter deklaroval, že “spojenectvo medzi USA a Kórejskou republikou zostáva pilierom regionálneho mieru a bezpečnosti najmä vo svetle nedávnej severokórejských provokácie”. “Americký záväzok ohľadom obrany Kórejskej republiky je pevný,” ubezpečil.

    Obaja ministri zhodne odsúdili štvrtú jadrovú skúšku, ktorú nedávno podnikla KĽDR, ako aj jej testy rakiet, ako jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Vyzvali tiež Severnú Kóreu, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a vzdala sa svojho jadrového programu, a to “úplne, overiteľne a nezvratne”.

    Šéfovia rezortov obrany potvrdili svoje odhodlanie posilniť trojstrannú spoluprácu s Japonskom s cieľom zvýšiť námornú bezpečnosť a podporiť úsilie v boji proti terorizmu.

    - Reklama -