Príde v Sýrii pomoc z neba? OSN žiada vládu, aby povolila zhadzovanie humanitárnej pomoci

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    De Mistura uviedol, že sýrska vláda blokuje prístup do 14 lokalít. Protivládna opozícia udržiava blokádu dvoch ďalších lokalít a extrémistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš) jednej.

    Vyslanec OSN zdôraznil, že dodávky humanitárnej pomoci sú prioritou a “teraz, keď to nie je možné robiť po súši, treba zvážiť zhadzovanie (zásob) alebo letecký most”.

    Humanitárnou situáciou v Sýrii, zhoršením prístupu humanitárnych organizácií k civilistom a eskalácii bojov sa dnes na neverejnom rokovaní zaoberala aj OSN. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne programy Stephen O'Brien uviedol, že Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) oficiálne požiada Damask, aby povolil zhadzovanie pomoci do obkľúčených oblastí.

    Podľa francúzskeho veľvyslanca Francoisa Delattra sa táto požiadavka týka všetkých lokalít, kam sýrsky režim odmieta povoliť prepravu humanitárnej pomoci po súši. Vyhlásil tiež, že povolenie sýrskej vlády na vstup konvojov s pomocou do niekoľkých miest “je kvapkou v mori”.

    Sýrsky veľvyslanec Bašár Džafari na pôde OSN zdôraznil, že sýrska vláda nikdy neodmietla povoliť vstup humanitárnej pomoci do niektorého z regiónov či miest. Odmietol všetky tvrdenia tohto druhu ako neopodstatnené a uviedol, že cieľom dnešnej schôdzky bola “démonizácia vlády” a snaha o “vyvinutie politického tlaku” pred ďalším kolom rokovaní, ktorých cieľom je ukončenie päť rokov trvajúceho konfliktu. Džafari, ktorý je aj šéfom vládneho tímu na mierových rokovaniach, odmietol uviesť, či Sýria povolí zhadzovanie pomoci. 

    V piatok OSN informovala, že sýrska vláda odobrila plný prístup pre humanitárnu pomoc do 12 obliehaných miest a čiastočný prístup do troch ďalších lokalít, ktoré sú pod obkľúčením. Damask však zatiaľ nepovolil prístup do dvoch obliehaných miest – al-Wair a Zabadání, tvrdí úrad OSN pre koordináciu humanitárnych operácií. 

    OSN požadovala prístup do 34 lokalít vrátane 17 obliehaných území. Svetová organizácia označila v Sýrii za “obliehané” 19 oblastí, kde žije podľa odhadov 600.000 ľudí. Prvý konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý v stredu po vyhlásení 48-hodinového prímeria dorazil na damaské predmestie Dárajjá, nedopravil tamojším civilistom žiadne potraviny. Prevažnú časť nákladu tvorili lieky a zdravotnícky materiál. Podľa OSN v meste momentálne žije okolo 5000 civilistov.

    - Reklama -