V brlohu Nočných vlkov. Podporujeme Putina, ale sme apolitický klub. Tvrdia motorkári pre PL

    0
    Klub Sexton na okraji Moskvy je centrálou Nočních vlků. Tento motorkářský klub právě slaví sedmadvacáté narozeniny (Autor: Jan Rychetský)

    „Teraz sa v Európe prepisuje histórie o tom, že ju pred fašistami zachránili Američania. O Červenej armáde sa hovorí ako o okupantoch. Ide o debilnú propagandu. Faktom je, že počas druhej svetovej vojny zomrel každý tretí občan Sovietskeho zväzu. Každá rodina niekoho stratila a pre mňa je to sväté. Ide o genetickú pamäť. Naše jazdy po Európe by to mali pripomenúť,“ povedal odhodlane 45-ročný Vitalij Kuznecov. Meria skoro dva metre, paže má mohutné ako normálny chlap stehná a patrí k Nočným vlkom, k najstaršiemu motorkárskemu klubu v Rusku. Reportér Parlamentných Listov s nimi absolvoval výjazd do okolia Moskvy.

    Padni, komu padni

    Policajt Nikolaj ma vzal na motorkársky zraz neďaleko Moskvy autom. Ako člen Nočných vlkov, ktorý občas jazdí na výlety do Európy a v Prahe už bol trikrát, chcel zostať v anonymite. „Na Západe sa toho o nás nahovorí, ale je to propaganda. Komu môže prekážať, že partia motorkárov vyrazí do Európskej únie navštíviť hroby svojich predkov, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne? Komu prekáža, že kladieme kvety k pamätníkom? Dnes je módne brať Rusov ako nepriateľov, ale naši rodičia a starí rodičia vyhrali najstrašnejšiu vojnu a to je fakt, ktorý môže popierať len dobre zaplatený propagandista alebo vôl,“ povedal.

    Pracuje v cudzineckej polícii a podotýka, že problémov v tejto oblasti v Rusku ubudlo: „Predtým tu pracovalo oveľa viac ľudí bez dokumentov, teraz už to také zlé nie je. Preverujeme robotníkov na stavbách, ale aj manažérov veľkých firiem. Nedávno prišiel do svojej pobočky majiteľ veľkej nemeckej firmy a mal staré povolenia. Myslel si, že je nepostihnuteľný. Dostal vysokú pokutu a bolo vymaľované. Padni, komu padni,“ prehodil len tak medzi rečou. V Moskve vraj nelegálne migrácie a práce načierno postihujú prísnejšie než vo zvyšku Ruska. Po prvej výzve si človek musí vybaviť legálny pobyt a pracovné povolenie, inak bude vypovedaný zo zeme. Vo zvyšku Ruska ho vraj vyzvú dvakrát.

    Spoločná pomoc potrebným

    Prichádzame do mesta Sergijev Posad, kde sa nachádza Trojicko-Sergijevská Lavra, duchovné centrum ruskej pravoslávnej cirkvi. Kolónu motorkárov vedie vychudnutý muž, volá sa Andrej, k vyhliadke na monaster. Vlci tu zapózujú, vyfotia záujemcov pri svojich pekelných strojoch a idú ku komplexu pravoslávnych budov. Prvý v kolóne sa potom na chvíľu stratí a príde prezlečený do kňazského rúcha. Jeho premena na popa nikoho neprekvapí, u Nočných vlkov je vraj jemu podobných oveľa viac.

    „Ctíme tradície a snažíme sa pomáhať potrebným. To má cirkev a Noční vlci podobné,“ vysvetlí Andrej. Exkurzia v čiernych kožených vestách s našitými „farbami“, ako sa hovorí znaku klubu, má prednosť. Na vstupy do väčšiny katedrál čakajú návštevníci obrovské rady, ale motorkári idú zadnými dverami hneď. Všetci pobozkajú sväté ikony, všetci sa križujú tromi spojenými prstami. Pop Andrej nakoniec poďakuje Čechom za pomoc jeho “bratom” pri organizovaní spanilých jázd po Európskej únii a rozlúči sa.

    Od Putina ani rubeľ

    Onedlho sa ocitáme na priestranstve bývalých kasární neďaleko stotisícového mestečka Puškin. Práve tu organizujú Noční vlci veľkú motorkársku šou s rockovými koncertmi, ukážkami zbesilých jázd a stánkovým predajom. Mohutný Vitalij Kuznecov sedí na lavici vedľa a verný neoficiálnemu dohovoru, že vlci oblečení vo „farbách“ klubu neholdujú alkoholu, sŕka z pohára limonádu. K Nočným vlkom sa pridal pred dvoma rokmi. „Vlani som sa zúčastnil jazdy do Berlína. V oddelení klubu Cesty víťazstva, ktoré jazdy usporadúva, je zhruba desať ľudí. Na tieto aktivity ani Putin, ani Medvedev, ani žiadny iný politik neprispeli jediným rubľom. Všetko robíme za svoje,“ podotkol.

    „Sme ľudia, ktorí majú radi svoju krajinu. Sme patrioti. Poznáme svoju históriu a odovzdávame ju ďalším. Putin je líder, ktorý dokázal Rusko vyviesť z chaosu a vytvoril z neho opäť silnú veľmoc. To isté urobil s armádou. Preto ho podporuje väčšina Rusov, preto ho klub aj ja podporujeme. Inak sme apolitickým klubom. Pre nás je dôležitý patriotizmus,“ dodal hromotĺk, ktorý vlastní firmu zaoberajúcu sa predajom a inštaláciou vykurovacích systémov. Navyše spomenul, že ten, kto chce mier, nestavia vo svete vojenské základne ako USA. „Som proti,“ zakončil hovor jednoznačne.

    Stalin je modla

    Vrátili sme sa do východzieho bodu. Moskovský klub Sexton na ulici Nižnie Mnevniki, oficiálnom stane Nočných vlkov, je svet sám pre seba. Na väčšie priestranstvo medzi barmi sa vchádza priamo na motorkách masívnou bránou, na ktorej visí z kovu vyrezaná hlava vlka. Industriálny areál nezaprie svojho majiteľa. Všade stoja z kovu pozvárané konštrukcie rôznych tvarov, všade sú vlky, či už vypchaté, alebo vytesané. Prvonávštevníka zaujme čiernobiela fotografia sovietskeho motorizovaného vojska s nápisom: Noční vlci súdruha Stalina. Víza netreba!

    Napokon sám prezident Nočných vlkov Alexander Zaldostanov o Stalinovi v rozhovore pre noviny New Times, ktorý majú motorkári vyvesený na svojich stránkach, vyhlásil, že je modlou ruskej histórie a neprekonateľným vodcom. Podľa neho nemajú obrancovia americkej demokracie právo Stalina ohovárať, lebo vytvárajú stokrát horšie zlo než on. So Stalinom by ale súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina neporovnával, lebo „Putinovi sa nejakým zázračným spôsobom darí dopátrať sa svojich cieľov bez krvi”. V ďalšej odpovedi o ňom povedal: „Pre mňa je to prezident, na ktorého krajina už dávno čakala, a ja budem všemožne napomáhať to, aby pri moci zostal čo najdlhšie.“

    Motorkársky klub Nočný vlci bol založený Zaldostanovom prezývaným Chirurg v období perestrojky, takže je v krajine najstarším. Nie 1. mája 1989, ako sa v Česku uvádza, ale 31. V súčasnosti teda oslavuje dvadsiate siedme výročie svojho vzniku. Ide o nacionalistickú organizáciu, ktorá ctí tradície, je naviazaná na pravoslávie a neznáša homosexuálov. V súčasnosti má podľa niektorých údajov päťtisíc, podľa iných až desaťtisíc členov. Pobočky majú Noční vlci po celom Rusku, ale aj v iných európskych krajinách.

    - Reklama -