Maďari chcú pre terorizmus novelizovať ústavu

    0

    Výbory prerokovali aprílový návrh novely základného zákona predložený vládnucou stranou Fidesz, ktorého cieľom je posilniť obranyschopnosť krajiny a zintenzívniť boj proti terorizmu.

    Simicskó pripomenul, že o návrhu novely bolo už množstvo rokovaní na pôde rezortu obrany a mnohé pripomienky parlamentných strán do neho zakomponovali.

    Ako dodal, novela ústavy okrem iného zavádza nový štatút teroristickej hrozby a vytvára rámec pre možné nasadenie armády do tohto boja.

    Maďarská socialistická strana (MSZP) sa doposiaľ nezúčastnila na konzultáciách o návrhu novely ústavy zvolaných Fideszom. Ľavicový predseda výboru pre národnú bezpečnosť dnes vyjadril názor, že novelu ústavy chcel Fidesz presadiť iba z propagandistických dôvodov. Ľavičiari od začiatku série rokovaní namietali, že návrh protiteroristického zákona ráta v prípade teroristickej hrozby s možnosťou obmedzenia fungovania médií a telekomunikačných služieb, čo je pre socialistov neprijateľné.

    Ďalší opoziční politici dnes kritizovali, že vláda neposkytla žiadne konkrétne informácie, ktoré by novelu zdôvodnili, a namietali aj skutočnosť, že schôdza bola vyhlásená za neverejnú protiprávne.

    - Reklama -