Generál Pavel: Trumpova kritika NATO nahráva protivníkom aliancie

    0
    Vojaci NATO (Autor: www.nato.int)

    “(Ruský) prezident (Vladimir) Putin a iní by mohli byť nadšení takýmto prístupom, ktorý by však bol veľkou chybou,” vyhlásil Pavel v rámci tohoročného ázijského bezpečnostného samitu známeho ako Dialóg Šangri-La (SLD). Najväčšie bezpečnostné podujatie v Ázii pripravuje každý rok v Singapure nezávislý Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS).

    Trump v rámci svojej predvolebnej kampane kritizoval NATO ako zastaranú organizáciu, ktorá je príliš nákladná pre USA. Tvrdí, že alianciu vytvorili v inom období, keď bol hlavnou hrozbou pre Západ Sovietsky zväz, aj preto je podľa neho NATO nevhodné na boj proti terorizmu.

    “Takéto vyhlásenia nie sú nevyhnutne škodlivé, ale nie sú ani užitočné,” uviedol predseda Vojenského výboru aliancie. Bývalý šéf českej armády pripustil, že NATO nie je dokonalá organizácia, podľa jeho slov však má veľký potenciál a šance na zdokonaľovanie.

    V súvislosti s nadchádzajúcim júlovým samitom NATO vo Varšave generál Pavel oficiálne vyjadril nádej, že členovia aliancie sa na samite dohodnú, že kybernetická vojna bude zadefinovaná ako piate vojnové prostredie, popri pozemnej, leteckej, vzdušnej a vesmírnej vojne.

    Generál zároveň pripomenul, že ďalším cieľom varšavského samitu bude opätovné potvrdenie záväzkov členských štátov zvýšiť vojenské výdavky, ktoré sa zredukovali po vypuknutí globálnej finančnej krízy z rokov 2008 až 2009.

    - Reklama -