Obama si sype popol na hlavu. Priznal, že v Líbyi je teraz poriadny zmätok a povedal aj, prečo

    0
    Podľa Baracka Obamu je Líbya v takom stave, v akom je, aj preto, že po páde plukovníka Kaddáfího sa americký prezident až príliš spoľahol na to, že situáciu v konfliktom zničenej krajine zvládnu jeho európski spojenci. „Uspeli sme a zachránili sme desiatky tisíc životov, ale príliš som sa spoliehal na to, že ostatné krajiny sa postarajú o stabilitu potrebnú na vytvorenie novej vlády a teraz je tam poriadny zmätok,“ uviedol Obama v rozhovore pre spravodajský program PBS News Hour
     
    Šéf Bieleho domu v rozhovore priznal, že keby sa mohol vrátiť v čase, tak by mal dlhý zoznam vecí, ktoré by rád zmenil. „Musím povedať, že každý deň urobím nejakú chybu,“ uviedol Obama a dodal, že, našťastie, jeho chyby nie sú veľké. 
     
    Napriek chybám, ktoré Obama podľa vlastných slov robí denne, trvá americký prezident na tom, že podpora povstania proti Kaddáfímu bola zo strany západných spojencov a NATO správna voľba. „S prihliadnutím na zahraničnú politiku sme sa rozhodli zapojiť sa do širšej koalície v Líbyi, aby sme sa ubezpečili, že Kaddáfí, ktorý bol štátnym sponzorom terorizmu, nepôjde a nezačne vraždiť svojich vlastných ľudí,“ uviedol Obama. 

    Líbya po Kaddáfím

    Už počas kampane spojencov v Líbyi sa však objavovali kritické hlasy a správy o tom, že ani Aliancia nekonala s chirurgickou presnosťou a aj pri náletoch NATO umierali civilisti. V rokoch 2011 až 2012 zomreli podľa medzinárodnej ľudsko-právnej organizácie Human Rights Watch desiatky civilistov práve pri náletoch Severoatlantickej aliancie. 
     
    Líbyjské povstanie, ktoré sa začalo v polovici februára 2011, vyústilo do zvrhnutia režimu a krutej popravy Muammara Kaddáfího. Bývalého plukovníka a diktátora zabili rebeli, až keď padol do zajatia. 
     
    Po smrti Kaddáfího vypukla v Líbyii krvavá občianska vojna, ktorá si napriek zahraničnej intervencii vyžiadala 25-tisíc životov. Takmer pol milióna ľudí ušlo podľa údajov OSN z domovov. Dnes na tom nie je Líbya veľmi dobre. Krajina sa v podstate rozdrobila na tri veľké teritóriá, ktoré majú pod kontrolou rôzne ozbrojené kmene. 
     
    Vláda, ktorú OSN vyjednala po neutíchajúcom konflikte medzi znepriatelenými stranami, je navyše nestabilná. Problém s jej uznaním mali obe najväčšie mocenské skupiny, ktoré po páde Kaddáfího bojovali proti sebe a usídlili sa v Tobruku a Tripolise. Vlani zostavená líbyjská vláda sídli na prísne stráženej vojenskej základni v Tripolise od marca tohto roka. 
     
    Rozhádaná Líbya a nepokoje, ktoré sa v krajine stále objavujú, sú v súčasnosti veľký problém. Práve v tejto severoafrickej krajine totiž po páde režimu Muammara Kaddáfího začali operovať militanti z takzvaného Islamského štátu. Práve teroristi z IS si po porážkach, ktoré utrpeli, urobili z Líbye akúsi predsunutú základňu alebo skôr zadné dvierka. Cez ne pašujú nielen nových členov, ktorí sa chcú pridať do radov IS, ale aj zásoby pre frontové línie v Iraku a Sýrii. Z rozvrátenej Líbye teraz navyše prichádzajú aj lode s utečencami, ktorí sa snažia dostať to Európy. 
     
    - Reklama -