S týmto dalajláma nepočítal. Vraj ho zatiahli do kampane pred britským referendom

    0
    Dalajláma (Autor: TASR)

    Neoficiálna kampaň euroskeptikov Leave.EU tento týždeň zverejnila na Twitteri dalajlámovu podobizeň spolu s jeho vyjadrením o potrebe návratu migrantov do krajín ich pôvodu. Text sprevádzal komentár, podľa ktorého dalajláma podporuje “vyváženejší prístup k migrácii”. Potom nasledovala výzva na hlasovanie proti zotrvaniu Británie v EÚ. 

    Dalajlámov tajomník Tändzin Taklha na to zareagoval vyjadrením, že “Jeho svätosť” by určite nedala povolenie na to, aby bola zatiahnutá do kampane pred britským referendom. 

    V tohtotýždňovom rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung dalajláma povedal, že migrantov je v Európe “už tak veľa, že to v praktickom živote začína spôsobovať problémy.”

    Utečenci by podľa jeho slov mali v Európe zostať iba dočasne a po ukončení vojnových konfliktov vo svojej krajinách by sa mali vrátiť domov a začať naprávať napáchané škody.

    Duchovný vodca Tibeťanov však súčasne vyjadril pochopenie pre utrpenie, ktoré je vpísané do tváre každého utečenca, predovšetkým žien a detí, a v tomto kontexte zdôraznil potrebu solidarity a pomoci. “Ľudská bytosť, ktorá má o trochu viac šťastia, má povinnosť im pomôcť,” povedal dalajláma.

    - Reklama -