Fico dostal pozvánku na stretnutie kvôli utečenom. Chceme spoluprácu, nie konfrontáciu, tvrdí iniciatíva

    0
    Premiér Robert Fico a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Iniciatíva a občianske združenia chcú predsedu vlády upozorniť na citlivé miesta prijímania a integrácie utečencov, kde podľa ich skúseností štátny systém v súčasnosti zlyháva. Ako upozorňujú, téme migrácie sa venuje i programové vyhlásenie vlády, preto chcú štátu ponúknuť konštruktívne riešenia vychádzajúce z reálnych možností Slovenska. 

    “Migráciu vnímame ako príležitosť pomôcť hospodárstvu Slovenska a zároveň možnosť ukázať európskym partnerom, že sme v tejto oblasti solidárni. V tejto otázke stojíme na strane vzájomnej spolupráce, nie konfrontácie,” skonštatoval Orlovský.

    Medzi opatrenia, ktoré občianske organizácie navrhujú, je napríklad vytvorenie presídľovacieho programu na dobrovoľnom základe. “Je potrebná čo najširšia politická dohoda na reálnej ochote pravidelne prijať a postarať sa o určitý počet preverených utečencov z krajín “prvého azylu”, ktorí majú šancu začleniť sa do slovenskej spoločnosti,” vysvetľujú združenia. 

    Taktiež navrhujú dokončenie Národného integračného programu pre osoby s medzinárodnou ochranou na Slovensku. “Program sa začal tvoriť v roku 2015, je potrebné ho dokončiť v spolupráci s občianskym sektorom a prijať formou uznesenia vlády vrátane zodpovedajúceho finančného krytia ešte v roku 2016,” tvrdia združenia.

    Podnecujú tiež vytvorenie Národného koordinačného orgánu pre migráciu a integráciu s jasným mandátom a so zapojením občianskeho sektora a aj vytvorenie verejného partnerstva medzi štátom, občianskou spoločnosťou a samosprávami v procese relokácií, presídlenia a v integračnom procese utečencov.

    - Reklama -