Parlament menil ústavu. Savčenková hlasovala proti

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko s Nadijou Savčenkovou (druhá zľava), jej sestrou Virou a matkou Máriou (Autor: SITA)

    O schválenie ústavných zmien poslancov žiadal prezident Petro Porošenko, ktorý sledoval rozpravu i hlasovanie. Vo svojom príhovore uviedol, že k zmenám v ústave musí dôjsť v rámci plnenia medzinárodných záväzkov, ale v prvom rade kvôli ukrajinskému ľudu.

    Schválený dokument okrem iného predpokladá vznik trojstupňového systému súdnictva, najvyššieho súdu, vyššej súdnej rady, ktorá bude mať právomoc voliť, odvolávať a presúvať sudcov.

    Sudcov bude vymenúvať prezident na základe odporúčania vyššej súdnej rady. Úloha hlavy štátu v tomto procese bude pritom výlučne ceremoniálna.

    Zákon obsahuje aj paragraf o tzv. funkčnej imunite sudcov – namiesto absolútnej, ktorú sudcom poskytuje ústava v súčasnom znení. Podľa nových pravidiel bude sudca niesť trestnoprávnu zodpovednosť za svoje činy, ktoré nesúvisia s výkonom jeho funkcie.

    Ústavnými zmenami sa ruší aj päťročná skúšobná lehota sudcov a s cieľom zabrániť korupcii sa im aj zvyšujú platy.

    Poslankyňa za stranu Vlasť Naďa Savčenková, ktorú pred týždňom prepustili z ruského väzenia a omilostili, návrh zmien v ústave nepodporila a hlasovala proti.

    Vysvetlila, že na hlasovanie nie je pripravená, pretože má menej skúseností ako ostatní poslanci. Dodala však tiež, že keď je vojna, ústava sa nemá meniť.

    Savčenková mala počas svojho vystúpenia v ruke expander na posilňovanie svalov ruky, ktorý mal predstavovať granát. Ostatným poslancom na ňom ukázala, čo sa stane, ak z granátu– Ukrajiny – so závlačkou – Donbasom – snímu poistku, ktorou je ústava.

    - Reklama -