Obetiam katastrofálneho požiaru v Kanade pomáhajú sýrski utečenci, ktorých krajina prijala len pred pár mesiacmi

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) v meste Fort McMurray, ktoré postihli rozsiahle lesné požiare (Autor: SITA)
    Niektorí ľudia stratili pri katastrofálnych smrtiacich požiaroch všetko, čo mali. Práve im sa rozhodol pomôcť mladík menom Tarík Hadhad, ktorý utiekol do Kanady z vojnou zmietanej Sýrie. Príbeh 24-ročného migranta, ktorý priniesla televízia al-Džazíra, ukazuje, ako podal pomocnú ruku, keď ju potrebovali iní. 
     
    Keď vypukli požiare vo Fort McMurray, Tarík Hadhad neváhal a ponúkol pomoc ľuďom, ktorí ju potrebovali tak ako kedysi on, keď utekal pred krviprelievaním a Islamským štátom zo Sýrie. „Naozaj vieme, aké to je stratiť všetko v jedinom okamihu, v ktorom stratíte celú svoju minulosť, všetko, čo ste budovali od chvíle, keď ste sa narodili,“ povedal Hadhad. 
     
    Spolu so svojimi deťmi, manželkou a rodičmi prišiel Hadhad do Kanady len v januári. Napriek tomu, že stále bojuje s angličtinou a hľadá si prácu, dokázal podať pomocnú ruku. Jeho otec, ktorý v Damasku 20 rokov viedol čokoládovňu, si otvoril podobný malý podnik s ručnou výrobou bonbónov aj v Kanade. 
     
    Čokoládové dobroty predáva Hadhadova rodina každú sobotu na miestnom trhu v meste Antigonish v provincii Nové Škótsko. Napriek svojej situácii a statusu utečencov venuje sýrska rodina časť zo svojho zisku kanadskému Červenému krížu a ďalším organizáciám, ktoré pomáhajú v plameňmi zničenom Fort McMurray. Masívne požiare vyhnali z mesta približne 90-tisíc ľudí. Požiare sa prestali rozširovať a do nepoškodených častí mesta sa tak môže vrátiť prvých 15-tisíc evakuovaných
     
    - Reklama -