Idete do dôchodku a vyberáte si peniaze z II. piliera? Super. Ako to však budú mať štyridsiatnici? A čo ešte mladší?

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Nová vláda prišla s riešením, ako si vybrať peniaze z II. piliera, ak nie naraz, tak aspoň postupne. „Pracujeme na tom, aby sa v rámci rozšírenia programového výberu reálne viac ľudí dostalo k peniazom uloženým v II. pilieri,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna z Mosta-Híd. Predbežná dohoda počíta s tým, že z II. piliera si budú môcť postupne vybrať peniaze všetci, ktorí dosiahnu minimálne priemerný dôchodok. Ten je aktuálne 415 eur/mes. V takom prípade si človek zarábajúci 1,3-násobok priemernej mzdy bude môcť vybrať približne 9 568 eur.

    Takýto systém zvýhodňuje šetrenie peňazí v II. pilieri. „Peniaze doň idú z takzvaného superhrubého príjmu a sú oslobodené od platenia odvodov. Následne všetky dosiahnuté zisky sú oslobodené od 19-percentnej dane z príjmu. Táto podpora má zmysel, jedine ak zarobené peniaze budú použité na kúpu dôchodkov,“ vyjadril sa ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Ako informuje Pravda.sk, terajšie novinky ako-tak využijú dnešní štyridsiatnici, no dvadsiatnici nemajú žiadne záruky, že si budú môcť vybrať toľko isto peňazí ako ľudia, ktorí odchádzajú do penzie v roku 2017.

    Demografický vývoj nie je priaznivý. Do roku 2060 bude na Slovensku o milión ľudí menej. „To znamená, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, tak v roku 2060 to bude 0,9 zamestnanca,“ uviedol Baláž.

    - Reklama -