Vláda predstavila v Bruseli slovenskú víziu predsedníctva

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    “Pri presadzovaní našej vízie a priorít bude Slovensko úprimným vyjednávačom, dôveryhodným hráčom, vizionárskym manažérom, nezaujatým a férovým sprostredkovateľom,” zdôraznil Lajčák. Slovensko podľa neho preberá predsedníctvo v neľahkom období, keď Únia čelí celému spektru výziev a problémov.

    “Z minulých i súčasných kríz je jasné jedno poučenie: žiadnu z nich nie je možné vyriešiť len na národnej úrovni. Nalinkované administratívne riešenia tiež nefungujú. Rozsah výziev dneška si vyžaduje zdravý európsky rozum a spoločnú európsku reakciu,” konštatoval minister. Aj preto bude slovenské predsedníctvo pristupovať k aktuálnym výzvam v pozitívnom duchu.

    “Máme v úmysle byť pragmatickí a docieliť hmatateľné výsledky. Preto sa sústredime na európske projekty s praktickým prínosom pre občanov. Chceme byť zjednocujúci a hľadať riešenia prijateľné pre všetky členské štáty a prospešné pre EÚ ako celok. A chceme sa sústrediť na potreby občanov, aby sa podarilo obnoviť ich dôveru v EÚ,” uviedol Lajčák.

    Načrtol tiež štyri prioritné oblasti, na ktoré sa SR sústredí z hľadiska obsahu. “Naša ambícia je posilniť EÚ ekonomicky, zmodernizovať a rozšíriť spoločný trh v oblasti energetiky a digitálnej ekonomiky, pracovať na udržateľnej migračnej a azylovej politike a venovať sa vonkajšiemu prostrediu Únie v kontexte obchodných dohôd a politiky rozširovania,” povedal minister Lajčák na pracovných raňajkách Centra európskej politiky.

    Následne sa spolu s ďalšími ministrami zúčastnil na spoločnom zasadnutí vlády SR s Európskou komisiou, kde obe strany prediskutovali plány a priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Minister M. Lajčák tiež sprevádzal premiéra Roberta Fica na jeho bilaterálnom rokovaní s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

    - Reklama -