Ani von, ani dnu. Sýrčania chcú domov, nemecká vláda ich nepustí. Čo tým sleduje?

    0
    Utečenci na pobreží Grécka (Autor: SITA)

    Niektorí z imigrantov by radi starému kontinentu zamávali, no v súčasnosti to nie je také ľahké. Nemecké autority neschvaľujú návrat tých utečencov, ktorým hrozí v ich domovine nebezpečenstvo vojny.

    Ťažko do Európy, ešte ťažšie naspäť

    Sýrčania, ktorí sa ocitli v Nemecku a rozhodli sa pre návrat do rodného kraja, budú zrejme sklamaní. Lety z Nemecka do Sýrie sú zrušené. Vláda spolu s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu tvrdí, že ich do krajiny nemôžu pustiť, pretože sa z nej stala vojnová zóna. Sýrčania sa snažia o návrat najmä kvôli svojim rodinám, ktoré sa do Európy nedostali.

    Do Nemecka za minulý rok prišlo viac ako 400-tisíc utečencov zo Sýrie, z ktorých väčšina automaticky požiadala aj o azyl. Krajina je ale pod takým náporom nových príchodzích, že kým vybaví všetky žiadosti, potrvá to nielen mesiace, ale dokonca roky.

    Do Sýrie? Nemožné

    Pracovník cestovnej agentúry Golf Reisen v Berlíne Alaa Hadroos tvrdí, že denne o letenku do Sýrie žiada od päť do desať imigrantov. Začiatkom roka chodilo až dvadsať ľudí denne. „Máme tu množstvo Sýrčanov, ktorí sa chcú dostať naspäť do krajiny. No teraz je to pre nich veľmi, veľmi ťažké,“ vysvetľuje Hadroos.

    Podľa neho si množstvo prisťahovalcov „bookuje“ lístky do Atén, odkiaľ si potom zoženú pašerákov, ktorí ich dostanú cez grécko-tureckú hranicu. V snahe sa dostať domov využívajú aj nelegálne cesty a spôsoby. „Nie je to legálna trasa, takže túto možnosť nemôžeme ponúknuť v rámci našej cestovky. Môžeme len booknuť letenky do Atén pre tých, ktorí majú platné dokumenty. Ale nechceme mať nič spoločné s cestami z Atén do Sýrie,“ hovorí k téme Hadroos.

    Bez rodiny

    „Prišiel som sem len kvôli budúcnosti mojich detí. A ak tu nie sú, tak to pre mňa nemá zmysel,“ prezradil Mohammed pochádzajúci zo Sýrie. Štyridsaťpäťročný imigrant prišiel do Nemecka z jediného dôvodu, snažil sa uživiť a zaistiť rodinu, ktorá musela v jeho domovine trieť biedu. A ako sám prezradil, aby prežili, museli jesť napríklad varenú trávu.

    Mohammed zaplatil pašerákom v nádeji, že jeho odchod do zahraničia vyrieši ich finančnú krízu. Dostal sa na Balkán, kde dúfal, že si nájde rýchlo prácu a jeho rodina sa za ním čoskoro vráti. Azyl v Nemecku dostal v marci, no jeho žena mu dennodenne s plačom volávala a prosila ho, aby sa vrátil, pretože nedokázala sama uživiť rodinu. Sýrčan si v apríli kúpil lístok do Bejrútu, ale nemecká ochranka ho nenechala nastúpiť. Pred dvoma týždňami to chcel zase skúsiť s letom do Atén, no aj v tom mu zabránili. V súčasnosti je v Berlíne a snaží sa opäť vrátiť k rodine. O problematike informoval portál The Washington Post

    - Reklama -