Po Savčenkovej pomenovali horu

    0
    Nadija Savčenková (Autor: SITA)

    O pomenovaní himalájskej hory po ukrajinskej pilotke informoval jednu z ukrajinských rozhlasových staníc športový novinár Valentin Šebačev, ktorý v Nepále sám organizoval niekoľko medzinárodných podujatí. “V tunajších horách je vskutku prekrásny výhľad, človeku sa chce doslova padnúť na kolená a ďakovať Bohu za to, že je na svete taká krása,” cituje novinára ukrajinský server Segodnya.ua.

    Šebačev ukrajinským novinárom oznámil, že v minulom roku sám pomenoval jednu z himalájskych hôr po “ukrajinskej hrdinke”. Teraz však nepálska vláda vydala oficiálny certifikát, ktorý potvrdzuje, že hora sa skutočne nazýva “Naďa”.

    Športový novinár objasnil, že Himaláje sú veľmi veľké a nie celkom podrobne preskúmané, takže v pohorí sa stále nachádza mnoho bezmenných štítov. “Celých dvadsať rokov som sa usiloval o to, aby mi nepálske autority dali šancu nazvať jednu z hôr ukrajinským menom,” uviedol v rozhovore. “Už ma tam ani nepovažujú za turistu alebo alpinistu, už pochopili, že som iný prípad. Z toho dôvodu mi dali možnosť pomenovať dve hory,” dodal.

    “Vybral som skutočne tie najkrajšie z nich,” zmienil ukrajinský novinár v závere rozhovoru.

    - Reklama -