Hrozí nám katastrofa – Černobyľ II. Minister životného prostredia dostal vážny list

    0
    Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

    Sólymosa ochranári upozorňujú, že postupné predlžovanie životnosti 15 ukrajinských reaktorov sa deje bez splnenia najdôležitejších predpísaných bezpečnostných opatrení, v rozpore s medzinárodným právom, pri ignorovaní požiadaviek okolitých krajín a Európskej únie.

    Novinkou v tejto „skladačke“ je informácia, že prevádzkovateľ ukrajinských reaktorov – štátna firma Energoatom – je vo vážnych finančných ťažkostiach a podľa dostupných informácií má zablokované účty, uviedla organizácia v tlačovej správe. Z jej pohľadu to pravdepodobne ovplyvňuje realizáciu bezpečnostných opatrení spolufinancovaných Európou.

    Výzva ministrovi, ku ktorej sa pripojili i ďalšie mimovládne organizácie, smeruje k tomu, aby Slovensko podalo sťažnosť pre porušovanie tzv. Dohovoru Espoo. Obdobné výzvy by v najbližších dňoch mali doručiť partnerské organizácie ministerstvám v Maďarsku, Rumunsku a Rakúsku.

    Podľa Dany Marekovej z organizácie Človek v ohrození nejde len o Ukrajinu. „Nebezpečné relicencovanie dosluhujúcich jadrových prevádzok sa deje aj v iných krajinách Európy. Ide o bezpečnosť, demokraciu a hľadanie alternatív,“ uviedla Mareková s tým, že je dôležité nastaviť rozhodovanie v súlade s medzinárodnými dohovormi a zapojiť občanov a vlády okolitých krajín do rozhodovania so závažným dosahom.

    Odborníčka vysvetlila, že situácia na Ukrajine sa Slovenska týka vo zvýšenej miere z niekoľkých dôvodov. „Je to náš východný sused so stále nestabilnou bezpečnostnou situáciou a predlžovanie životnosti ukrajinských reaktorov sa deje aj vďaka finančnej podpore Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Euratomu, v ktorých má Slovensko, resp. najmä EÚ významné slovo,“ objasnila.

    Tretím dôvodom podľa Marekovej je, že už o pár týždňov sa začína polrok slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko pritom považuje Energetickú úniu aj rozvoj Východného partnerstva za strategické východiská. K výzve organizácie Človek v ohrození sa pripojili Via Iuris, Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme – CEPA, CEE Bankwatch a organizácia Za matku Zem.

    - Reklama -