Švédske Kocúrkovo pokračuje. Rodina sa musí vysťahovať. V byte budú odteraz migranti

    0
    Reportáž v "Malom Mogadišu" (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Otec dvoch chlapcov Uffe Rustan si vo svojej hlasovej schránke našiel nečakaný odkaz. Bol od miestnej samosprávy a oznamoval, že musí do augusta opustiť svoj byt a prenechať ho imigrantom.

    „Telefonicky som bol vysťahovaný z domu. Keď som sa spýtal na dôvod, povedal mi (pracovník samosprávy, pozn. redakcie), že prichádzajú ľudia z iných krajín. Zanechal mi túto správu a v podstate mi len poprial pekný víkend,“ povedal Rustan miestnym novinám.

    Rustan žije so svojimi dvoma synmi – Rasmusom (15) a Linusom (17), ktorí sa obaja v Lidingö narodili. Byt si prenajíma od mesta a žije v ňom menej ako rok.

    Zaobchádzajú s nami horšie ako s migrantmi

    „Vyzerá to, ako keby som bol bezcenný, napriek tomu, že platím dane a moje deti tu chodia do školy. Nemôžete nás vyhodiť na ulicu kvôli inej rodine,“ povedal Rustan. „Len čo sa tu človek začína cítiť ako doma, vysťahujú nás,“ dodal.

    Rustan správy označil za depresívne a vyjadril taktiež svoje prekvapenie nad tým, že s pôvodnými Švédmi sa zaobchádza horšie ako s imigrantmi.

    Napriek tomu, že Švédsko trpí nedostatkom bytov, vláda sa snaží pre imigrantov nájsť ubytovanie, kde sa dá. Niektorí politici dokonca vyzývajú občanov, aby žiadateľom o azyl prenechali svoje garáže.

    Zdanlivo neuveriteľné

    Ide iba o posledný zo zdanlivo neuveriteľných prípadov švédskej uvítacej kultúry, ktorú praktizuje vláda, ale aj jednotlivci. Začiatkom mája sme informovali o prípade švédskej matky troch detí, ktorá sa rozhodla doviesť do domu dvoch imigrantov. Aby pre nich spravila priestor, presunula dcéru do svojej izby. Samaritánsky akt sa skončil sexuálnym útokom migranta na dcéru.

    Nedostatok ubytovania aj v Nemecku

    Švédsko nie je jedinou krajinou, ktorá sa vyrovnáva s nedostatkom obytných priestorov pre nových obyvateľov Európy. Telegraph napríklad informuje, že Nemci začínajú dostávať oznámenia o vysťahovaní, pričom svoje byty majú taktiež uvoľniť pre imigrantov.

    Nemecko zatiaľ míňa 600 miliónov eur ročne na ubytovanie imigrantov v berlínskych hoteloch. V praxi to znamená, že zatiaľ čo 10-tisíc berlínskych bezdomovcov zostane bez domova, vláda za rok na ubytovanie migranta v Berlíne minie až 18-tisíc eur. 

    - Reklama -