Lavrov drsne: Kurilské ostrovy Japonsku neodstúpime, ale nebudeme ani prosiť o mierovú zmluvu

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    “Kurilské ostrovy Japonsku neodstúpime, ale nebudeme ani prosiť o mierovú zmluvu. Ako zodpovedná mocnosť a nástupnícky štát Sovietskeho zväzu sme povinní plniť všetky záväzky, ktoré na seba vzal ZSSR. Patrí medzi ne aj sovietsko-japonská deklarácia z roku 1956, ktorá hovorí, že riešenie otázky Kurilských ostrovov je možné iba po tom, ako obe strany podpíšu mierovú dohodu,” povedal šéf ruskej diplomacie. 

    Lavrov ďalej zdôraznil, že nie je možné hovoriť o akomkoľvek vzájomne prijateľnom riešení tohto územného sporu bez uznania výsledkov druhej svetovej vojny. “Sme pripravení na spoluprácu s našimi japonskými susedmi. Je to skvelý národ, ktorý má tiež veľmi komplikované historické vzťahy s okolitými štátmi. Všetci však máme záujem na budovaní priateľských a užitočných vzťahov medzi ruským a japonským ľudom,” dodal. 

    Kurilské ostrovy obsadila Červená armáda po sovietsko-japonskej vojne v roku 1945. ZSSR toto súostrovie anektoval o rok neskôr s odvolaním sa na výsledky Jaltskej konferencie a Postupimskej konferencie, ktorá vymedzila územie Japonska len na hlavné ostrovy Honšu, Kjúšu, Šikoku a Hokkaido. Rusko a Japonsko pre spory o Kurily dodnes neuzavreli mierovú dohodu. Kurilské ostrovy sú v Japonsku nazývané Severné teritóriá.

    - Reklama -