Podozrenia z korupcie a kartelových dohôd musia v oblasti štátneho IT zmiznúť. Až potom sa môže začať reštart, tvrdí odborník

    0
    Operačný program informatizácia spoločnosti (OPIS) (Autor: ReproFoto: youtube)
    S novou víziou zmeny informačných systémov štátnych úradov nesúhlasí ani doterajší riaditeľ informatizácie Pavel Bojňanský. Nový úrad tvrdí, že „personálne zmeny súvisia s reštartom a novou víziou informatizácie, s ktorou sa niektorí ľudia nestotožnili“. 
     
    Ján Hargaš z občianskeho združenia Slovensko.digital vo svojom komentári na portáli Aktuality.sk však píše o tom, že výmena zamestnancov nestačí. Podľa neho totiž „personálne výmeny môžu pomôcť, ale reštart ešte nezaručia“. 
     
    Viacerí podnikatelia a odborníci z oblasti IT tvrdia, že štátne informačné technológie potrebujú najmä zmeny po obsahovej stránke. „Potrebujeme viac transparentnosti do dodávateľských štruktúr a zmenu prístupu k nákupu IT tak, aby sa reálne súťažilo a zmizli podozrenia z korupcie a kartelových dohôd,“ tvrdí Hargaš. 
     
    V súvislosti so štátnymi IT zákazkami Hargaš pripomína dvakrát vydávané kartičky poistencov či megalomanské projekty v ministerstvách dopravy, školstva aj vnútra. „Potrebujeme viac zapájania odbornej verejnosti do návrhu nových IT služieb, ktoré budú mať jasnú pridanú hodnotu pre občana. Až vtedy môžme hovoriť o tom, že začal reštart,“ dodáva v komentári. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -