Deti imigrantov tvárou v tvár robotom. Myslia toto nemeckí vedci vážne?

    0
    Robot Nao. (Autor: repro foto Youtube/ConradElectronicPL)

    Minulý rok hranice Európy prekročil viac ako milión imigrantov. Dvadsaťpäť percent z nich boli deti. Vedci z Bielefeldovej univerzity v Nemecku veria, že správnej integrácii mládeže do spoločnosti môže pomôcť trochu futuristický prvok – robot.

    Pomocná ruka robota

    Robotika sa postupne stáva súčasťou spoločnosti a okrem využitia v armáde sa ju výskumníci snažia presadiť aj v aktuálnej problematike, akou je napríklad migračná kríza. Nemeckí vedci veria, že robot Nao môže zohrať významnú rolu v integrácii mládeže z iných kútov sveta do spoločnosti. Ten by mal deťom uľahčovať hodiny cudzieho jazyka a stať sa tak významným pomocníkom či nástrojom aj počas vyučovacích hodín.

    „Deti na malého humanoidného robota, ktorého programujeme, reagujú veľmi pozitívne. Sú vysoko motivované a zábavnou formou interagujú s technikou,“ prezradil spolupracovník na projekte, expert na umelú inteligenciu Stefan Kopp.

    Robot bol testovaný aj na nemeckých deťoch, ale autori sa chcú zamerať hlavne na spoluprácu a pomoc deťom z cudziny, napríklad na deti s imigračným pozadím. Výskumný program trval približne tri roky a spolupracovalo na ňom napríklad Nemecko, Turecko či Holandsko.

    Robot Nao by mal zlepšiť integráciu detí imigrantov do nemeckej spoločnosti. Zdroj: Youtube/ConradElectronicPL

    Z hračky učiteľ

    Nao bol pôvodne navrhnutý ako tzv. „sociálny robot“, ktorý sa mal vzhľadom približovať, aspoň zhruba, človeku. Má tri prsty, nohy, niekoľko mikrofónov a dokáže reagovať na vonkajšie prostredie. Dvadsaťtri palcov vysoký humanoidný robot spočiatku slúžil ako drahá hračka (9-tisíc dolárov) pre deti či pre dospelých so záľubou v najmodernejších technológiách.

    Ako zdroj zábavy sa robot už osvedčil a dokonca sa dá kúpiť v online obchodoch, teraz z neho jeho tvorcovia chcú urobiť „učiteľa“. Dúfajú, že počas budúceho roka už bude komunikovať s deťmi a zapoja ho do tzv. „jazykovej hry“. Robot by už vďaka novým technológiám mal vedieť rozpoznávať druhy hlasu, ale aj rôzne tváre.

    Vedci taktiež dúfajú, že bude vedieť pracovať aj s výslovnosťou. Práve táto funkcia je významná pri plánovanej práci s deťmi z cudziny. Autori projektu podčiarkujú, že samotná Naova schopnosť „výučby“ by mala byť kombinovaná aj s inými nástrojmi, ako napríklad s tabletom či ľudskou pomocou. O výstrelku moderných technológií informoval portál televízie NBC News.

    - Reklama -