Bomba od dalajlámu: Nemecko sa nemôže stať arabskou krajinou. Nemecko je Nemecko. V EÚ je priveľa utečencov

    0
    Dalajláma (Autor: TASR)

    „Keď sa pozrieme do tváre každého utečenca, tak najmä pri deťoch a ženách cítime ich utrpenie, a každá ľudská bytosť, ktorá je v lepšej situácii, má povinnosť im pomôcť. Ale na druhú stranu, je ich v súčasnosti priveľa,“ povedal dalajláma pre Agence-France Presse. „Európa, a najmä Nemecko, sa nemôže stať arabskou krajinou. Nemecko je Nemecko,“ doplnil.

    Náboženský líder od začiatku k imigračnej kríze zaujal skôr umiernené stanovisko. Keď imigračná kríza minulý rok v lete eskalovala, dalajláma sa o Nemecku, Rakúsku a ďalších krajinách, ktoré otvorili svoje dvere imigrantom, vyjadril pochvalne. Poukázal však aj na obmedzené možnosti krajín pri poskytovaní pomoci státisícom nových obyvateľov.

    Dalajláma je pritom sám utečencom, ktorý žije v indickom exile viac ako polstoročie, pričom rodný Tibet bol nútený opustiť v dôsledku čínskej okupácie.

    Je otázne, či by sa najznámejší budhista zhodol s katolíckym lídrom, pápežom Františkom, ktorý migračnú krízu označil za obohacujúcu inváziu. „Keď počúvam reči o kresťanských koreňoch Európy, desí ma niekedy tento tón, ktorý sa môže zdať povýšenecký alebo dokonca pomstychtivý. Naberá potom kolonialistický nádych,“ vyjadril sa taktiež František na margo kresťanského charakteru kontinentu.

    - Reklama -