Na Slovensku chýbajú kompetentní. Či sú letáky kotlebovcov extrémistické, povedia Česi

    0
    Predseda ĽS Naše Slovensko Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Hliadky vo vlakoch  zaviedla strana ĽSNS do praxe po incidente, ktorý sa stal v apríli tohto roka vo vlaku do Levíc, keď lupič použil na mladú ženu hrubú silu, aby mu dala euro. Viac sme o tom písali TU.

    Členovia hliadok počas svojho pobytu vo vlakoch rozdávali aj letáčiky s portrétom ich šéfa Mariana Kotlebu s agresívnym textom na adresu Rómov a práve pre tie môžu mať kotlebovci problém. Konkrétne ak sa naplní skutková podstata extrémistického trestného činu, polícia bude stíhať tých, ktorí plagát vytvorili, zaplatili a, samozrejme, aj šírili.

    Ako sa pre Aktuality.sk vyjadril policajný predseda Tibor Gašpar, prokurátori aj súdy chcú mať jednotlivé výroky a symboly znalecky vyhodnotené ako extrémistický materiál. V súvislosti s niektorými prípadmi, ktoré máme kvalifikované ako podozrenie z extrémistických trestných činov, sú aj také procesné problémy, že hľadáme znalca. Neexistuje na to špeciálny znalecký odbor,“ objasňuje šéf polície. Pre nedostatok znalcov, s ktorým bojuje naša polícia už roky, sa musela obrátiť na znalcov v Českej republike, kde sa zaoberajú aj pravicovým, aj náboženským extrémizmom. V minulosti radil český odborník našej polícii v zatiaľ jedinom prípade ekoterorizmu, keď sa muž v Košiciach pokúsil odpáliť výbušninu pred prevádzkou rýchleho občerstvenia.


     

    - Reklama -