Iracké vládne sily slávili vo Fallúdži úspech. Odrazili protiútok džihádistov

    0
    Na irackom fronte. (Autor: Instagram: Reprofoto/Peshmerganor)

    Dnešný protiútok sa začal na svitaní na predmestí Nuajmíja, kde vládni vojaci v pondelok dobyli takmer 85 percent územia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na dvoch príslušníkov irackých jednotiek osobitného určenia. 

    Militanti IS pri útoku využili podzemné tunely, snajperov a vyslali aj šesť áut naložených výbušninou, ktoré však vládni vojaci zneškodnili skôr, ako dosiahli určený cieľ. Pri protiútoku džihádistov armáda utrpela straty, spomínané vojenské zdroje však nespresnili, koľko vojakov padlo alebo bolo zranených. 

    Nuajmíja je prevažne poľnohospodárska oblasť rozprestierajúca sa na juhu Fallúdže. Pondelková operácia vládnych jednotiek bola prvým pokusom o prienik do mesta. Predchádzalo jej obsadenie viacerých dedín a územia v okolí, čím sa čiatočne uvoľnila aj blokáda mesta islamistami. 

    Fallúdža, ktorá leží 65 kilometrov západne od Bagdadu, je pod kontrolou islamistov už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským Dáišom. Okrem neho džihádisti obsadili rozsiahle územia aj na severe a východe krajiny, ako aj druhé najväčšie mesto Iraku – Mósul. 

    Pri operácii vo Fallúdži irackej armáde pomáha nielen Spojenými štátmi vedená koalícia, ale aj Iránom podporované šiitské polovojenské oddiely. Podľa AP sa predpokladá, že boj o mesto bude dlhý. Islamisti si pod Fallúdžou zrejme vybudovali celú sieť tunelov, ktoré im v prípade ohrozenia umožňujú rýchle presuny. Takéto tunely boli medzičasom objavené na severovýchodných predmestiach Fallúdže. 

    Útok na Fallúdžu vedú iracké elitné protiteroristické jednotky, ktoré postupujú od juhu mesta. Ich postup bude pomalý aj vzhľadom na to, že v meste uviazli tisíce civilistov, i kvôli riziku, že džihádisti zrejme na mnohých miestach nastražili výbušniny.

    - Reklama -