Slovenské potraviny sú v zahraničí prepadákom. Maďari vyliali do kanála 21-tisíc litrov nášho mlieka

    0
    Potraviny v obchode, mäsové výrobky (Autor: SITA)
    V susednom Rakúsku či Nemecku je podiel potravín domácej výroby v predajniach viac ako 70 %, ale na Slovensku je tento trend opačný. U nás vyrobené potraviny tvoria len 40 % až 50 % toho, čo môžete nájsť v obchodoch. Všetko ostatné je dovoz zo zahraničia. 
     
    Ako príklad uvádza portál Aktuality.sk nedávny krok Maďarska. Úrady u našich južných susedov začiatkom mája vyliali do kanála 21-tisíc litrov mlieka. Údajne nevyhovovalo maďarským štandardom. Obsahovalo totiž viac ako 1,5 % tuku. 
     
    Mlieko je veľmi špecifický artikel, lebo nedávno zrušené európske kvóty spôsobili, že niektoré štáty dokážu tento tovar predávať oveľa lacnejšie a slovenské mliekarne jednoducho nedokážu konkurovať zahraničným veľkovýrobcom. Výkupné ceny mlieka sú pre slovenských producentov na európskom trhu také nízke, že sa ho pomaly ani neoplatí vyvážať. 
     
    Údaje štatistického úradu svedčia o tom, že potravín dovezieme oveľa viac, ako ich dokážeme vyviezť. Export síce každý rok rastie, ale dovoz potravín zo zahraničia rastie ešte oveľa rýchlejšie. 
     
     
    - Reklama -