VIDEO Tieto ženy bojujú v prvej línii proti Islamského štátu. Džihádistov sa nebojíme, tvrdí vojačka

    0
    Členky bataliónu Karakal (Autor: ReproFoto:NBC)

    „Bojovníkov Daešu nevidíme, ale sú tu v Egypte a Sinajskej oblasti a vyhrážajú sa útokmi na Izrael,“ hovorí mladá, len 21-ročná vojačka Talia Ben Tuviová, ktorá sleduje pohraničnú oblasť. Mladá žena je členkou bataliónu s názvom Karakal, ktorý založili v roku 2000. Karakal je prvá izraelská bojová jednotka, v ktorej slúžia ženy a muži bok po boku.

    Ženy tvoria 60 až 70 percent osadenstva bataliónu, ktorý dostal názov po púštnej mačke karakalovi, ktorý je typický aj tým, že na prvý pohľad je veľmi obtiažne identifikovať pohlavie jedinca.

    „Sme pripravení na každý útok,“ povedala Ben Tuviová v rozhovore pre NBC a dodala: „Môže sa to stať dnes, alebo o rok, či o dva, sme však pripravení, lebo vieme, že raz sa to určite stane. A sme silní.“

    Podľa vojačiek slúžiacich v Karakale je ISIS v Egypte aktívny a v krajine na Níle sa snaží využívať politickú nestabilitu na to, aby do svojich radov lákal nových džihádistov. Podľa niektorých expertov sa v pohraničnej oblasti nachádza okolo 2000 bojovníkov Islamského štátu a preto je pravdepodobné, že v budúcnosti sa útoky na hranice vyskytnú.

    Výcvik bojovej jednotky Karakal Zdroj: NBC

    Batalión Karakal je jednou z hlavných jednotiek, ktoré hranice chránia a preto je isté, že pri prípadnom útoku sa džihádisti stretnú tvárou v tvár aj so ženskými vojačkami. „Som veľmi hrdá, že som ženská vojačka a môžem tu stáť a povedať, že ISIS sa nebojím,“ vyhlásila Ben Tuviová. „Nakoniec, v boji nezáleží na tom, či som chlapec, alebo dievča. Kto má v boji zbraň, dokáže to isté, čo všetci ostatní,“ myslí si Ben Tuviová.

    Jeden z jej mužských spolubojovníkov Rubi Ayash prezradil, že na zmiešané osadenstvo bojovej jednotky bolo spočiatku ťažké si zvyknúť, neskôr sa mu však myšlienka zapáčila. „Byť v zmiešanom batalióne má mnoho výhod – ženy prinášajú nový pohľad na vec a je to oveľa zaujímavejšie,“ povedal Ayash. Záujemcovia, ktorí sa chcú do bataliónu dostať, sa musia podrobiť náročným fyzickým a psychologickým testom, ktoré trvajú celé dva dni.  

    - Reklama -