Kiska je na návšteve Gruzínska. Aj s našimi podnikateľmi

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta. Prezidenta Kisku na jeho ceste sprevádza aj skupina slovenských podnikateľov. Okrem snahy o rozvoj podnikania je ambíciou prezidentovej cesty povzbudiť snahy Gruzínska o priblíženie sa k EÚ a NATO.

    „Gruzínsko vnímame ako krajinu, ktorá má úžasnú históriu a pamiatky ako aj priateľských ľudí. Verím, že táto návšteva bude impulzom pre rozvoj spolupráce oboch krajín,“ uviedol prezident. Priestor na zlepšenie bilaterálnych vzťahov vidí predovšetkým v turizme a poľnohospodárstve. 

    Prezidenta na ceste sprevádza skupina slovenských podnikateľov. Zúčastnili sa aj na otvorení biznis fóra a Národného konventu Európskej únie. V rámci biznis fóra podpísali partnerské strany memorandum medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Gruzínskou národnou investičnou agentúrou. 

    Okrem rozvoja podnikania prišiel Andrej Kiska do Gruzínska s ambíciou povzbudiť snahy o priblíženie sa k Európskej únii a NATO. V tejto súvislosti zdôraznil dôležitosť reforiem. „Aj na Slovensku museli prebehnúť reformy na to, aby sme sa mohli stať členskou krajinou EÚ, a neboli jednoduché. Ale na záver sa ukázali ako nesmierne dôležitý krok,“ 

    Od 1. júla tohto roka bude Slovensko predsedať Rade Európskej únie a v rovnaký deň začne platiť aj asociačná dohoda a dohoda o voľnom obchode medzi Gruzínskom a EÚ. „Je to výzva, aby sa Gruzínsko krok po kroku uberalo týmto smerom,“ povedal prezident s tým, že Slovensko je Gruzínsku pripravené pomôcť. 

    - Reklama -