VIDEO Ďalšie škandalózne odobratie dieťaťa. Kauza Zoja má šokujúce pozadie. Dievčatko otec údajne sexuálne zneužíval a bil

    0
    Tlačová beseda hnutia Sme rodina (Autor: ReproFoto: facebook/Peter Pcolinsky)

    Slovenskom otriasol ďalší prípad odobrania dieťaťa súdnymi úradníkmi. Jeho pozadie je však oveľa šokujúcejšie, ako to bolo v prípade malého Marca. Šesťročná Zoja bola podľa matky jej otcom sexuálne zneužívaná a týraná.

    Hnutie Sme rodina – Boris Kollár a občianske združenie Deti patria rodičom vyzývajú ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, aby preverili prípad odoberania šesťročnej Zoje, v prípade ktorej Krajský súd v Bratislave rozhodol, že dieťa bude dočasne zverené do starostlivosti otca. Rozhodnutie súdu poslanec Sme rodina Peter Pčolinský a Monika Onderková z OZ Deti patria rodičom považujú za nepochopiteľné, keďže Zoju podľa ich slov otec fyzicky týra a údajne ju aj sexuálne zneužíval.

    Chorý systém

    „Máme ďalší prípad, možno otrasnejší ako prípad Marca. Ukazuje sa, že nejde o ojedinelé zlyhania, ako vravel minister Richter, ale skôr to asi bude bežná prax,“ povedal dnes novinárom Pčolinský. Hnutie Sme rodina podľa jeho slov chce zmeniť tento „chorý systém“, v prvom rade by sa mal brať ohľad na dieťa, súdy by sa mali detí pri rozvodoch pýtať, s ktorým rodičom chcú zostať.

    Pčolinský zverejnil na tlačovej besede video z novembra 2015, na ktorom je natočený výkon súdneho rozhodnutia odoberania Zoje matke, dieťa pri ňom plače a kričí. Podľa Onderkovej dieťa potom skolabovalo. Trestné oznámenie, ktoré matka podala na otca Zoje za sexuálne zneužívanie, súd zamietol s tým, že skutok sa nestal.

    Tlačová beseda hnutia Sme rodina Zdroj: Facebook/Peter Pcolinsky. Videozáznam z odoberania dieťaťa matke poslanec pustil v 13. minúte

    Ministerstvo sa téme venuje

    „Ministerstvo spravodlivosti sa tejto téme venuje bez toho, že by alebo ešte predtým, než bol známy tento prípad, a ministerstvo ešte vo februári 2016 zriadilo pracovnú skupinu, ktorú tvorili zástupcovia z ministerstva, z rezortu práce sociálnych vecí a rodiny, z ústredia práce, úradu práce, z rezortu školstva, z rezortu zdravotníctva, ale aj sudcovia a vyšší súdni úradníci, ktorí sa tejto téme venujú a kde pracovná skupina zhodnotila doterajšiu prax a problémy, ako sa postupuje pri výkonoch rozhodnutia právo vo vzťahu k maloletým deťom,“ zopakoval hovorca ministerstva Peter Bubla vyhlásenie, ktoré šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská prezentovala 19. mája v parlamente. „To je výsledok dlhodobej práce, ku ktorej by došlo bez ohľadu na to, čo sa stalo, žiaľ. Chcem tým len demonštrovať, že je táto problematika v pozornosti a ja verím, že aj táto zmenená právna úprava prispeje k tomu, že do budúcnosti sa takéto veci opakovať nebudú,“ vyhlásila tiež Žitňanská.

    Postupmi súdnych úradníkov sa už začala zaoberať aj Viera Tomanová. Komisárka pre deti však navrhuje tiež niekoľko vlastných opatrení, ktoré sa týkajú systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Treba zvýšiť podľa nej počet sociálnych pracovníkov a rozšíriť ich právomoci. “Je tiež dôležité, aby boli v súdnych konaniach akceptované odborné stanoviská sociálnych pracovníkov, psychológov a špeciálnych pedagógov,” povedala s tým, že aj keď to nezávisí od jej úradu, určite to treba zakotviť do legislatívy. Treba však riešiť aj odmeňovanie zamestnancov na úradoch práce, keďže sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia s rokmi praxe. Všetky svoje opatrenia detská ombudsmanka spísala a listom poslala generálnemu riaditeľovi Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

    ParlamentnéListy.sk o vyjadrenie požiadali aj ministerstvo sociálnych vecí a rodiny, zastúpcovia sa však do uzávierky nevyjadrili. 

    V noci sa budí zo sna

    Informácie o prípade zverejnila aj Monika Onderková zo združenia Deti patria rodičom. V emotívnom blogu na portáli Konzervatívny výber opisuje celý Zojin príbeh od momentu prvého stretnutia jej rodičov. Po rozvode sa v opatere o dieťa rodičia striedajú, otec sa však rozhodne zobrať si dcéru k sebe. Matka ani Zoja s tým však nesúhlasia.

    „Malá má problémy s vylučovaním stolice, je sledovaná v ambulancii, má presne stanovený jedálny lístok a režim stravovania. Otec to na stretnutiach nedodržiava. Matka po návrate malej zo stretnutia s otcom má čo robiť niekoľko dní, aby tento problém upravila,“ píše aktivistka. Podľa jej slov sa na Zojinom správaní postupne začínajú prejavovať znaky sexuálne zneužívaného dieťaťa a otec dcéru bije.

     „V noci sa budí zo sna, má nočné desy. Pri chystaní sa do postele dievčatko poznamená, nebudeš mi dávať prstík do ritky ako oco,“ píše Onderková. Svoje slová tiež dokladá šokujúcim videom, v ktorom malé dieťa matke názorne ukazovalo, kde sa jej otec dotýkal.

    Bije ma a dáva mi prsty do pišulky

    „Matka podáva trestné oznámenie na otca za sexuálne zneužívanie. Trestné oznámenie zmietli zo stola – skutok sa vraj nestal!“ pokračuje aktivistka. Matka sa podľa jej slov situáciu snaží riešiť, pomoci sa však nedočká. Dievčatko odmieta stretnutia s otcom so slovami: „Nechcem sa stretávať s otcom, lebo mi robí zle, bije ma a dáva mi prsty do pišulky. Nemám ho rada, lebo mi robí stále zle. Zle robí aj maminke, keď sa s ňou stretne.“

    Otec podľa Onderkovej následne na matku podáva trestné oznámenie vo veci marenia výkonu súdneho rozhodnutia. Malé dievča sa stretnutiam stále bráni, kričí a plače, až kým sa nezosype a neskončí v nemocnici. Dieťa nakoniec matke odoberú a pridelia do starostlivosti otca.

    „Je to otrasné svedectvo čias, v ktorých žijeme a otrasných krívd justície, ktorá má poriadne zaviazané oči,“ vyjadril sa k prípadu poslanec Boris Kollár.  

    Zoja matke vysvetľuje, ako sa jej dotýkal vlastný otec Zdroj: YouTube/Peter Králik

    Autor: SITA, lb

    - Reklama -