Musíte byť na Rusov tvrdší, dajte viac peňazí na armádu, odkázali nám z albánskej Tirany

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Podľa vyhlásenia predsedu tejto organizácie, amerického zákonodarcu Michaela R. Turnera, ktoré priniesla agentúra AP, “agresivita Ruska nie je zadarmo”, pričom ide o “skutočnú a vážnu výzvu”. Na zasadnutí v albánskej Tirane apeloval na európskych partnerov, aby zvýšili svoje výdavky na obranu. “Moskva sa rozhodla, že lepšie poslúži jej vlastným záujmom, ak bude skôr než s nami pracovať proti nám,” povedal Turner, republikánsky člen americkej Snemovne reprezentantov z Ohia.

    Námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow sa v Tirane vyjadril, že aliancia bude udržiavať dialóg s Ruskom, návrat k bežnej spolupráci však nebude možný, kým “Rusko opäť nepreukáže rešpekt k medzinárodnému právu a normám medzinárodného správania”. Vershbow avizoval, že na júlovom summite vo Varšave sa budú členovia NATO snažiť o posilnenie obranných schopností aliancie, ako aj logistickej podpory spojencov susediacich s Ruskom. Členov NATO vyzval, aby si plnili záväzok z predošlého summitu, že v priebehu desaťročia zvýšia svoje výdavky na obranu na minimálne dve percentá hrubého domáceho

    Na trojdňovom zasadnutí PZ NATO v hlavnom meste Albánska sa zúčastňuje približne 250 zákonodarcov z 28 členských štátov NATO a partnerských krajín. Debatovať majú o politike NATO voči terorizmu, masovej migrácii, kríze na Ukrajine či bezpečnosti na západnom Balkáne.

    - Reklama -