Dostálov zákon je formálne a alibistické riešenie, tvrdí Baránek

    0
    Pušky, pištole a revolvery. (Autor: youtube)

    Zákon Ondreja Dostála o zákaze vytvárať stranícke ozbrojené skupiny je jediný opozičný návrh zákona, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania. Dostál je od roku 2012 predsedom Občianskej konzervatívnej strany, bol však na kandidátke SaS. Novela zákona má okrem iného obmedziť využívanie príspevkov, ktoré dostávajú politické strany zo štátneho rozpočtu na podporu ozbrojených zložiek. Dostálovej novele zákona a reakciám na ňu zo strany politikov sme sa podrobnejšie venovali TU.

    Práve o príspevku zo štátneho rozpočtu sa poslanci ĽSNS krátko po voľbách vyjadrovali, že ho využijú na budovanie domobrany. Okrem toho však začali aj s hliadkami vo vlakoch, ku ktorým sa teraz pridali aj členovia Akčnej skupiny Vzdor Kysuce. Politický analytik Ján Baránek sa pre Čas.sk vyjadril, že „formálne a alibistické riešenie, ktoré teraz chce presadiť parlament, vytváranie takýchto skupín nevyrieši“. A dodáva: „Pri kontrolách nie je v poriadku to, že musia nahrádzať políciu, ak to tak je.“  Podľa jeho slov je však druhá vec to, „že v podstate je to aj marketingový ťah Kotlebu“.

    Podľa politológa Miroslava Kusého je konanie kotlebovcov úplne mimo normy. „Ak iba chodia po vlakoch, tak čert ich ber, ale ak začnú kontrolovať, tak máme právo ohradiť sa,“ tvrdí. Podľa jeho názoru, ak sa prekročí norma, treba zdvihnúť ukazovák a opýtať sa, prečo sa to robí a akým právom.

    - Reklama -