Ako v stredoveku. Erdogan na oslavách dobytia Byzancie Turkami

    0
    Turecký prezident Erdogan na oslavách 563. výročia dobytia byzantského Konštantínopola Osmanmi (Autor: SITA)

    Na podujatie na veľkej ploche v istanbulskej štvrti Yenikapi v tesnej blízkosti pobrežnej promenády dohliadalo 9000 policajtov, vo vzduchu hliadkovali dva vrtuľníky a ďalšie tri boli pripravené v prípade potreby na okamžitý zásah, pri brehoch sa plavila jedna ponorka a tri lode pobrežnej stráže. V dave sa pohybovali psovodi s 27 cvičenými psami. Počas spomienkového obradu bol vzdušný priestor nad námestím uzavretý, informoval turecký denník. Každý z návštevníkov podujatia musel prejsť cez niektorý zo 150 bezpečnostných rámov.

    Pre návštevníkov bola pripravená obrovská plocha, na ktorú v 3D projekcii premietali dobývanie mesta, ktoré sa v tom čase volalo Konštantínopol, vojskami osmanského sultána Mehmeda II., zvaného aj Mehmed Dobyvateľ. Konštantínopol bol dobytý 29. mája 1453, čím aj definitívne zanikla Byzantská ríša. Začalo sa prenasledovanie kresťanov a ich vyháňanie, kostoly boli zmenené na mešity a Konštantínopol sa pod názvom Kostantiniyye stal hlavným mestom Osmanskej ríše. Jeden z byzantských chrámov, celosvetovo známa Hagia Sofia slúži teraz ako múzeum. V sobotu sa však na námestí pred ňou konalo modlitebné zhromaždenie, ktorého účastníci žiadali, aby mali právo modliť sa vnútri mešity. Zhromaždenie bolo tiež jedným z podujatí k dnešnému výročiu dobytia mesta osmanskými jednotkami.

    Dnešné i vlaňajšie oslavy v Yenikapi boli veľkou demonštráciou politickej sily súčasného tureckého vedenia. Zhromaždeným, ktorých drvivá väčšina mala v rukách turecké vlajky, sa prihovoril nový premiér Binali Yildirim i prezident Recep Tayyip Erdogan. Súčasťou osláv bola letecká prehliadka tureckých vzdušných síl a v uniforme elitnej pechotnej jednotky osmanskej armády sa predstavilo aj symbolických 563 janičiarov.

    - Reklama -