Iránci potvrdili svoje radikálne rozhodnutie. Do Mekky tento rok nejdeme

    0
    Pútnici v Mekke (Autor: SITA)

    Iránsky minister kultúry Alí Džannátí, ktorý tento krok svojej krajiny už nedávno avizoval, spresnil, že v uplynulom období sa uskutočnili dve kolá rokovaní s Rijádom, ktoré však nepriniesli želaný výsledok a Irán do Saudskej Arábie svojich pútnikov nevypraví “kvôli prekážkam vytváraným saudskoarabskou stranou”. Rijád na rokovaniach údajne nesúhlasil s požiadavkou Teheránu, ktorá sa týkala zvýšenia bezpečnosti účastníkov púte. Irán ju predložil vzhľadom na tragický priebeh vlaňajšieho hadždžu, keď v tlačenici v údolí Míná zahynulo okrem iných aj 464 iránskych pútnikov.

    Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov moslimskej viery a každý moslim by ju mal vykonať aspoň raz za život. Počas obradov veľkej púte však často dochádza k tlačeniciam, ale aj k požiarom v stanových táboroch. Vlaňajšia púť sa zapísala ako jedna z najtragickejších, keď v údolí Míná zahynulo vyše 2200 pútnikov.
    Tento rok Saudská Arábia prisľúbila prijatie prísnych opatrení na zaistenie bezpečnosti účastníkov každoročnej púte. Saudskoarabský korunný princ Muhammad ibn Nájif, ktorý je vicepremiérom i ministrom vnútra, avizoval tvrdé zákroky voči komukoľvek, kto by chcel ohroziť priebeh hadždžu alebo bezpečnosť pútnikov.

    - Reklama -