Vírus zúri v dejisku olympiády, ale jeho prenos podľa WHO nehrozí

    0
    Novorodenec postihnutý mikrocefáliou spôsobenou vírusom zika (Autor: SITA)
    Vyše stovka vedcov vyjadrila nedávno pochybnosti ohľadom olympiády v brazílskom Riu, kde zúri vírus Zika najviac. Odborníci z rôznych odvetví varujú, že letný športový sviatok, na ktorý prídu státisíce ľudí, môže spôsobiť globálnu epidémiu a rozšíriť ochorenie do celého sveta. 
     
    Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má však na prípadnú hroziacu epidémiu vírusu Zika úplne opačný názor a odmietla tvrdenia vedcov z desiatok krajín. Podľa WHO nie je súčasná situácia okolo vírusu dôvodom na to, aby boli letné olympijské hry v Riu posunuté alebo odložené. WHO tvrdí, že podujatie, na ktoré prídu davy športovcov a turistov z celého sveta, nijako významne neprispeje k šíreniu vírusu. 
     
    Pripomeňme, že iba športovcov bude na olympiáde približne 10 000 a fanúšikov bude niekoľkonásobne viac. Napriek takejto vysokej návštevnosti a pretrvávajúcemu zdravotnému riziku, ktoré vládne od začiatku roka v Brazílii, sa WHO rozhodla ignorovať piatkový otvorený list expertov z desiatok krajín. V ňom odborníci volajú po premiestnení alebo odložení olympiády z dôvodov rizika globálnej epidémie vírusu Zika. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -