Lajčákova predstava, ako by viedol OSN. Vieme detaily

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    V stredu premiér Robert Fico poslal do New Yorku aj ministrovu víziu o budúcnosti organizácie. V nej Lajčák hovorí o OSN ako modernej a efektívnej organizácii, ktorá sa teší dôvere ľudí. Zdôraznil, že práve rešpekt je dôležitým aspektom medzinárodných vzťahov. Lajčák verí, že OSN potrebuje dynamického a kreatívneho lídra, ktorý je pripravený čeliť výzvam. Vo svojej vízii sa Lajčák venuje aj ozbrojeným konfliktom, konkrétne hovorí o terorizme a násilnom extrémizme ako o príčine vzrastajúcej nestability a väčšieho počtu úmrtí všade na svete. Podľa neho je nutné zvýšiť úsilie v otázke odzbrojovania a zastavenia šírenia zbraní hromadného ničenia. Lajčák vo svojej vízii zdôraznil „nulovú toleranciu sexuálneho násilia“. Práve otázka sexuálneho zneužívania civilného obyvateľstva zo strany príslušníkov mierových síl trápi OSN už dlhší čas. Takéto násilnosti musia byť podľa ministra úplne vyšetrené a páchatelia postavení pred spravodlivosť. Lajčák sa vo svojej vízii venoval aj otázke migrácie a utečencov, ľudských práv či téme rodovej rovnosti. Ľudské práva podľa neho reprezentujú absolútne a univerzálne hodnoty a každá osoba by mala žiť v „ rovnosti, dôstojnosti a slobode“. Mládež podľa Lajčáka reprezentuje „energiu, nádej a budúcnosť“. Ako Lajčák uzavrel, „silná a efektívna Organizácia Spojených národov znamená lepší svet.“

    Súčasnému šéfovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-munovi vyprší mandát koncom tohto roka, meno jeho nástupcu by malo byť známe v októbri. BR OSN by sa podľa predbežných odhadov mala začať zaoberať voľbou v júni alebo v júli. Jej členovia si budú vyberať z jednotlivých kandidátov dovtedy, kým nevzíde nominácia, ktorú pošlú Valnému zhromaždeniu OSN. Najviac zavážia hlasy stálych členov Rady, kompromis musia dosiahnuť najmä USA a Rusko. Funkčné obdobie generálneho tajomníka je päť rokov. Žiadna z krajín teraz otvorene nevyjadruje podporu jednotlivým kandidátom.

    Pri výbere nástupcu Pan Ki-muna by sa mali brať do úvahy tri kritéria – kvalifikácia a skúsenosť, regionálna príslušnosť a rodová rovnosť. Slovensko patrí do východoeurópskej skupiny, ktorá zatiaľ ako jediná nemala svojho zástupcu na pozícii generálneho tajomníka. Preto sa predpokladá, že nový generálny tajomník bude pochádzať z regiónu východnej Európy. Nadchádzajúcu voľbu generálneho tajomníka v porovnaní s minulosťou sprevádzajú niektoré nové momenty. Patrí medzi ne aj vypočúvanie kandidátov zástupcami členských krajín. Časť oficiálnych kandidátov túto procedúru už absolvovala. Po stručnom predstavení v priebehu približne dvoch hodín odpovedali na zhruba 50 otázok. Minister Lajčák by ju mal absolvovať 7. júna.

    - Reklama -