Veľká Británia vyzbrojuje tyranské režimy, predáva im zbrane za miliardy libier ročne

    0
    Raketa, ilustračné foto (Autor: Hans Štembera)
    Medzi obchodnými partnermi britských zbrojárskych zákaziek sú podľa Guardianu aj vojenské režimy a vlády, ktoré potláčajú právo ľudí na protest. Zbrane a munícia z Británie putujú do 21 krajín, ktoré sú na 30-miestnom zozname krajín s najvyšším počtom porušení ľudských práv. 
     
    K spomínaným štátom, ktoré vo veľkom nakupujú britské zbrane, patrí napríklad Saudská Arábia. Tá je podozrivá z toho, že pácha vojnové zločiny v Jemene, kde neprestáva s náletmi. Na zozname nechýba ani Bahrajn, ktorý násilne potláčal protesty počas takzvanej Arabskej jari. Aj Burundi, ktoré čelí vyšetrovaniu OSN pre porušovanie ľudských práv, patrí k zákazníkom Veľkej Británie v oblasti výzbroje. 
     
    Podľa štatistík vyviezol Londýn v roku 2014 do 18 krajín zo zoznamu porušovateľov ľudských práv zbrane v hodnote 170 miliónov libier. 
     
    Masívne zbrojné zákazky nasledovali vlani. Veľká Británia podpísala so Saudskou Arábiou zbrojné kontrakty na dovoz munície v hodnote takmer miliardy libier. To je však iba položka za rakety typu vzduch – vzduch. Najväčšou položkou sú britské bojové stíhačky za miliardu 700 miliónov libier. Kontrakty pritom Londýn s Rijádom podpísal až po tom, keď saudskoarabské letectvo v marci 2015 pri bombardovaní zasiahlo aj civilné ciele a čelilo kritike za porušenie ľudských práv. 
     
    - Reklama -