Fico má metódy ako Mečiar a zdravotníctvo trpí pre Smer. Poslanec Suchánek pre PL.sk vysvetlil, čo podľa neho premiér sleduje

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Premiér Fico vás nedávno obvinil z nákupu drahého CT a žiada vás, aby ste opustili parlament. Chystáte sa tak v dohľadnom čase urobiť?

    Parlament sa nechystám opustiť, lebo obvinenia premiéra Fica sú založené na nepravdivých informáciách. Sám premiér to vie, a preto použil slovko „údajne“. Je docentom trestného práva a musí vedieť, že ak to sú fakty, tak musí podať trestné oznámenie. Ak je to „údajne“, tak ho to profanuje.

    Čo tým podľa vás sleduje?

    Premiér Fico má jediný motív. Je ním to, že ľudia, ktorí obstarávali v roku 2014 predražené CT v Piešťanskej nemocnici, a boli obvinení z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, mali byť postavení pred súd. Týmto ľuďom hrozilo v prípade uznania viny 10 – 15 rokov nepodmienečne. Ak by títo ľudia boli skutočne postavení pred súd, hrozilo, že začnú rozprávať, ako sa to v tomto obstarávaní skutočne stalo. To premiér a Smer nemôžu pripustiť. Preto to bolo treba zastaviť ešte v štádiu prípravného konania, pred podaním obžaloby na súd. Chcem zdôrazniť, že vyšetrovateľka a dozorujúci prokurátor aj krajská prokuratúra vyhodnotili sťažnosti obvinených ako nedôvodné. Tak sa obvinení obrátili na generálnu prokuratúru a tam uspeli. 

    Kto je teda s týmto všetkým prepojený? NAKA?

    Ja v tom vidím zásah z najvyšších politických kruhov do vyšetrovania, pretože tak, ako v iných korupčných kauzách nemohli pripustiť, aby ľudia prepojení so Smerom boli postavení pred súd.

    Takže podľa vás generálna prokuratúra?

    Áno, zasiahla generálna prokuratúra. No a ich argumenty, prečo to urobila? Keď si spomeniete, tak sa zdvihla vlna protestu či už zo strany verejnosti, alebo odborných kruhov a médií. Argumenty prvého námestníka generálneho prokurátora stoja na vode. Ten posudok vypracoval znalecký ústav. Námietka generálnej prokuratúry, že neporovnávali ceny na Slovensku, ale s Českou republikou, nie je relevantná. Český a náš trh je najbližší. Napríklad ceny liekov sa u nás porovnávajú s celou EÚ.

    Naopak, ak by sa posudzovali ceny len na Slovensku, tak je výsledok skreslený. Poviem príklad: ak sa za posledné dva alebo tri roky na Slovensku predalo päť alebo desať CT prístrojov a všetky boli predražené, tak potom, s čím to chcú porovnávať? S predraženými cenami u nás? Všeobecne sa vie, že nákupy u nás sa predražovali. Skutočne treba širšie porovnanie.

    Hovoríte, že to celé pohorelo na generálnej prokuratúre a zdá sa, že to je uzavretý kruh. Ako sa to bude riešiť ďalej?

    Účelom diskreditácie mojej osoby je pripraviť verejnú mienku na zastavenie trestného stíhania voči obvineným. Túto kauzu chce vládna strana zamiesť pod koberec a verejná mienka to príjme ľahšie, ak si povie, že aj ten, ktorý na kauzu poukázal, nie je čistý.

    Naznačil Robert Fico, že disponuje dôkazmi?

    Vnímam to tak, že keď poviem „údajne“, tak  nemám dôkaz. Povedal som to hneď na začiatku, ako docent práva musí vedieť, že ak má dôkaz, musí podať trestné oznámenie. Preto použil slovko údajne.

    Dá sa to nazvať odvrátením pozornosti?

    Ja by som túto otázku položil premiérovi.

    Chystáte sa ju premiérovi položiť vy?

    Raz som už vyzval premiéra, aby predložil dôkazy v relácii RTVS a včera (25. 5. – pozn. redakcie) na tlačovej besede. V RTVS som mu vtedy povedal, že ak premiér na pošpinenie ktoréhokoľvek človeka v spoločnosti používa neoverené fakty, tak ho to ako premiéra diskvalifikuje. A ak používa klamstvo zámerne, tak ho to diskvalifikuje absolútne.

    Uskutočnila sa v roku 2012 v piešťanskej nemocnici kúpa CT?

    Kúpna zmluva sa nepodpísala a kúpa sa nezrealizovala.

    Pred voľbami Robert Fico obvinil Igora Matoviča z daňových podvodov. Dá sa to porovnať aj so súčasnými obvineniami na vašu adresu?

    Je to presná paralela. Nestalo sa to prvýkrát ani pri Matovičovi. Veronika Remišová  poukázala na kompu a nakoniec ju obvinili. Ja som poukázal na predražené CT, a tak sa pokúšajú hodiť vinu aj na mňa. Pána Matoviča premiér obvinil na základe dokladov, ktoré nemohol legálne získať. Premiér sľúbil, že povie, odkiaľ tieto doklady má, doteraz tak neurobil. Jeho bývalý hovorca v rozhovore v médiách povedal, že to s Matovičom bola chyba.

    Takže to nie je prvýkrát, čo sa niečo takéto stalo…

    Je to pracovná metóda. Už tu bol jeden premiér, ktorý mal takúto metódu.

    Myslíte Vladimíra Mečiara?

     Dobre si spomínate.

    Pri obvineniach namierených na vašu osobu zvolali aj výbor pre zdravotníctvo. Ako prebiehal?

    Mimoriadne zasadnutie zdravotníckeho výboru bolo zvolané na žiadosť šiestich poslancov koalície. Dôvodom bolo, aby som vysvetlil celé  obstarávanie CT prístroja 20912 a premiérove obvinenia. Zdravotnícky výbor bol zvolaný na 12.45 h, no začal  o trinástej hodine. Po otvorení a oznámení, prečo sme sa zišli, dal predseda slovo navrhovateľom.

    Pán Raši hovoril minimálne 45, ak nie 50 minút o dvoch veciach. Premiér ma obvinil, že som  presadzoval technicky nevyhovujúce a predražené CT, tak o tomto hovoril 45 minút. Potom sa k slovu dostal ďalší zo zvolávajúcich, pán Blanár (Smer-SD), ktorý rozprával asi desať minút. Keď som dostal slovo ja, tak sa už blížila štrnásta hodina a malo opäť zasadnúť plénum.

    Ja som mal možnosť argumentovať veľmi krátko, v podstate som stihol dokázať, že to CT bolo technicky aj výkononm rovnaké ako ostatné. Viac som nestihol. Predseda prerušil mimoriadny výbor, lebo sa začínalo plénum NR SR. Mimoriadny výbor mal pokračovať na ďalší deň ráno o 8. hodine.

    Zasadal teda výbor? Pokračovali ste tam, kde ste skončili?

    Včera (25. 5. – pozn. redakcie) tesne pred sedemnástou hodinou zdravotnícky výbor rozhodol hlasmi členov koalície, že sa dnes nestretneme a že pokračovanie výboru bude až na ďalšej schôdzi parlamentu. To znamená, že niekedy po 14. júni. Takmer za tri týždne.

    Rozprávali ste sa o problematike s koaličnými poslancami aj mimo výboru?

    Nemal som čas. V utorok sme boli na poslaneckom prieskume v zdravotnej záchrannej službe. Počas toho, ako sme tam boli, rozposlali mail na zvolanie mimoriadneho výboru. O tom, že tento mail prišiel, som nevedel. Keď sa začínala plenárna schôdza, na ktorú sme už meškali, tak zrazu za mnou pribehol predseda Zelník, že zajtra o 12:45 je mimoriadny výbor. Ja som sa opýtal, aký je dôvod. „Ten tvoj problém,“ povedal a viac som už nemal ani čas sa o tom s niekým rozprávať. Potom sa schôdza skončila, všetci utekali preč a ja som sa šiel pripravovať na výbor.

    Ešte pred voľbami ste tvrdili, že vaším cieľom bude boj proti korupcii v zdravotníctve. Ste známy hlavne tým, že ste upozornili na predražené CT, máte vyhliadnuté aj ďalšie kauzy?

    Chcel som skôr pracovať na transparentnosti obstarávania do budúcna. Mal som ponuku na spoluprácu od ministra zdravotníctva. Aj s predsedom výboru pánom Zelníkom som mal dohodu, že budeme spolupracovať. Zdravotníctvo je v kríze a nie je pravé ani ľavé, koaličné či opozičné, ale je zlé a treba ho zlepšiť a niekam posunúť.

    Ak ste to trochu sledovali, tak sme na ministra neútočili, lebo on nemôže za to, čo bolo doteraz. Dokonca v rozprave k programovému vyhláseniu vlády som ani nevystúpil, hoci by bolo k čomu. Nechcel som  riešiť staré veci. Chcel som pozitívne pracovať za zlepšení stavu.

    Mal som ponuku od ministra týkajúcu sa obstarávania CT prístrojov na Slovensku. Na základe premiérových obvinení  zo spolupráce nič nebude. Ministerstvo dostalo údajne isté podnety, že či Suchánek bude, alebo nebude v nejakej komisii, a či bude s ním nejaká spolupráca. Na základe takýchto medializácií sa vyjadrilo, že Suchánek už do žiadnej komisie nominovaný nebude. Možno to je ďalší cieľ, ktorý chcel premiér dosiahnuť.

    Budú v tom podľa vás nejako pokračovať?

    Samozrejme, tým ľuďom hrozí trest a celé sa to ešte neskončilo.

    Dá sa povedať, že ich cieľom je dostať vás preč z parlamentu?

    Neviem, či to je ich cieľom, ale nevylučujem to. Ich hlavným cieľom je pošpiniť moju osobu.

    Aká bola vaša cesta na kandidátku OĽaNO?

    To, že som vtedy vystúpil proti kúpe predraženého CT-prístroja, som nerobil so zámerom  osobne či politicky profitovať. Mal som z toho vtedy veľké problémy, bolo to vyhlásené za pseudokauzu a boli na mňa podávané trestné oznámenia. Takže žiadny osobný profit som z toho nemal. Bojoval som za našu nemocnicu, pacientov, za lekárov v našej nemocnici. Chodili za mnou dennodenne lekári ako za členom správnej rady a hovorili: Už tam, preboha, v tej správnej rade niečo robte s tým CT, veď ohrozujeme životy pacientov. Keď nemôžeme robiť diagnostiku, tak nevieme, ako liečiť pacientov.

    Bojoval som za to, aby sme CT-prístroj čo najskôr mali. No a stále ho nemáme. Upozorňovali sme ministerku a premiéra, aby konali, lebo sa tu chystá dačo nekalé. Nekonali. Nakoniec sa stalo všetko tak, ako sme predpokladali. To, že sme potom boli ocenení, či už Bielou vranou, alebo aj inými oceneniami za boj proti korupcii, to už bol len vedľajší efekt.

    Keď som dostal ponuku od Obyčajných ľudí, či by som za nich kandidoval, tak som to neprijal preto, aby som sa dostal do parlamentu. Nedal som žiadnu podmienku pri umiestnení na kandidátke. Bol som veľmi prekvapený, že ma dali na druhé miesto. Fakt mi to vyrazilo dych. Mojím cieľom bolo, aby sa v spoločnosti zmenili pomery. Najskôr som nebol presvedčený, že to príjmem a spočiatku som sa k tomu staval negatívne. Zmenil som názor až potom, keď za mnou chodili ľudia, aby som to prijal, lebo keď v parlamente nebudú slušní ľudia, tak tam budú len tí druhí. To bola moja motivácia.

    Fico žiada Alianciu Fair-play, aby vám odobrali ocenenie Biela vrana. Čo pre vás toto ocenenie znamená a čo by pre vás znamenalo, ak by ste oň prišli?

    Premiér vyzval alianciu a oni boli za mnou. Rozprávali sme sa a ja som im poskytol dôkazy. Fico ich zaťahuje do politiky. Oni sa rozhodli, a tomu sa nečudujem, myslím, že sa rozhodli správne, aby ich nemohol nikto obviniť, že zaujímajú nejaké politické postavenie, že hodnotenie obstarávania z roku 2012 nebudú robiť oni, ale dajú si ho spraviť tretej strane. Tá to bude hodnotiť z technicko-právneho hľadiska. Takže čo tam zistia alebo nezistia, je len na nich.

    Čím podľa vás najviac trpí slovenské zdravotníctvo?

    Trpí tým, že tu osem rokov vládol Smer a ten nemal žiadny program pre zdravotníctvo. Dokonca teraz v predvolebnej kampani, keď všetky strany, ktoré kandidovali do parlamentu, na niekoľkých sympóziách mali prezentovať, aký majú program na roky 2016 – 2020. Smer tam ani raz nikoho neposlal. Smer mal v zdravotníctve jediný program – nakŕmiť košickú chobotnicu.

    Ja jediný ako reprezentant politických strán na otázku: Mal by ministerstvo zdravotníctva riadiť lekár alebo krízový manažér, som odpovedal, že manažér. Slovenské zdravotníctvo je v kríze a doviedol ho tam Smer. Za prvé korupciou, pretože sa tu strácajú obrovské finančné prostriedky a za druhé neefektivitou a nekompetentným riadením.

    Ako si podľa vás nový minister zatiaľ počína?

    Nový minister, manažér, sa zorientoval behom mesiaca a vedel, čo má urobiť. Spravil 25 skupín, ktoré idú pracovať na systéme a na riešení problémov. Premiér sa vydáva za úžasného manažéra, ale on zodpovedá za ministrov zdravotníctva za jeho vlád. Dobrý manažér nemôže niečo dostať do krízy. Prišiel nový minister a behom mesiaca vedel, čo je zlé. Ešte nevieme, aké kroky budú nasledovať a či sa mu všetko podarí. Začal dobre. Pomenoval problémy, vymenoval skupiny, ktoré majú tieto problémy riešiť a z toho vzniknú riešenia. Toto je manažérsky prístup.

    Myslíte si, že aj ostatným rezortom by prospeli skôr manažéri ako politici?

    Jednoznačne. Minister môže byť politik, ale tí ostatní už musia byť odborníci. Nemôžu sa po každých voľbách všetci vymeniť a zavádzať nové a nové koncepcie. Na koncepcie sa pomíňajú milióny a nič sa neudeje. Keď si zoberiete  e-Health, koľko sa na to minulo peňazí a vôbec to nie je spustené napriek tomu, že to už dávno malo fungovať.

    Pán prezident sa vrátil z Estónska a povedal, že za osemdesiat miliónov eur tam funguje niečo ako eGovernment a v podstate všetko vybavíte cez internet vrátane volieb. Na úrad musíte ísť len pre tri veci. V Čechách platí, že keď jeden úrad od druhého potrebuje nejaký dokument, tak vy nemusíte obiehať úrady, ale úrad má  povinnosť si to zistiť sám. Toto všetko na Slovensku neexistuje. A pritom do takýchto programov a vízií bolo nastrkaných  množstvo peňazí a nič nefunguje. Len sa pozrite, aké veci sa prevalili napríklad v IT.

    A čím by ste rezort zdravotníctva liečili?

    Myslím si, že momentálne tam je dobrý manažér, ktorý vie čo, a vie aj ako. Treba mu dať priestor a čas.  

    - Reklama -