Politický analytik vyzýva Sulíka a Matoviča: Mali by zdôvodniť, prečo im Kollár do vlády dobrý bol a dnes im nie je

    0
    Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Strana Sloboda a Solidarita a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti podpísali opozičnú dohodu, na základe ktorej vznikla Opozičná rada. Cieľom podpisu zmluvy je prehĺbenie opozičnej spolupráce. Ostatné opozičné strany, teda hnutie Sme rodina a Ľudovú stranu Naše Slovensko k dohode neprizvali. Tieto dva kluby disponujú v NR SR 40 mandátmi. Dohoda SaS a OĽaNO s pristúpením ďalších strán vyslovene neráta. Môže byť však novelizovaná.

    „Dohoda o Opozičnej rade nie je alternatívou tieňovej vlády. Je to predpoklad pre ďalšiu spoluprácu, ktorá môže vyústiť do vytvorenia tieňovej vlády,“ povedal na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík s tým, že oba kluby sú pripravené spolupracovať aj s ďalšími poslancami v opozícii a prípadne tú spoluprácu formalizovať. Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča iniciátorom myšlienky vytvorenia tieňovej vlády bolo jeho hnutie. SaS zas prišla s návrhom na vytvorenie Opozičnej rady, na nej sa zatiaľ dohodli. 

    Opozičná rada sa bude stretávať podľa dohody spravidla raz do mesiaca. Na žiadosť predsedu jedného z klubov sa schádza bezodkladne. Na jej rokovaní budú prítomní zástupcovia poslaneckých klubov po troch za každú stranu. Podľa dohody o vzniku Opozičnej rady sa budú SaS a OĽaNO informovať o predkladaní návrhov zákonov. Budú tiež koordinovať postup pri zvolávaní mimoriadnych schôdzí parlamentu či odvolávaní členov vlády. Koordinovať majú spoločne aj svoje mediálne výstupy, ktoré sa týkajú káuz. Spoločne vytvoria odborné tímy. Rozhodnutia Opozičná rada bude prijímať konsenzom. 

    V minulom volebnom období fungovala v parlamente Ľudová platforma, ktorá vznikla na základe dohody troch opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Trojica týchto strán sa združila na princípe členstva v Európskej ľudovej strane. Platforma sa rozpadla po prezidentských voľbách. „V minulosti sa Ľudová platforma neosvedčila. Ale to neznamená, že tento projekt by nemohol fungovať,“ dodal Baránek.

    - Reklama -