Južná Kórea vypálila varovné výstrely na severokórejské lode. Nereagovali na výstrahu rádiom

    0
    Juhokórejské jednotky na hraniciach s KĽDR (Autor: SITA)

    Severokórejské plavidlá – vojenská loď a rybársky čln – boli dnes ráno vo vodách pod kontrolou Južnej Kórey necelých desať minút pred tým, ako sa stiahli, uviedli predstavitelia, ktorí požadovali zachovanie anonymity v súlade s predpismi ministerstva. 

    Loď juhokórejského vojenského námorníctva podľa nich odpálila päť varovných výstrelov po tom, ako plavidlám zo Severnej Kórey adresovala rádiom výstrahu. Správy o zraneniach alebo škodách na jednej ani druhej strane sa neobjavili. 

    Takýto incident nie je neobvyklý, keďže Severná Kórea neuznáva hranicu, ktorú na vojny na polostrove (1950-53) medzi oboma kórejskými štátmi jednostranne určilo velenie OSN, pripomína v správe agentúra AP. 

    Severná Kórea v súčasnosti stupňuje tlak na Južnú Kóreu, aby prijala jej výzvy na obnovenie rozhovorov po mesiacoch zvýšeného napätia vyvolaného januárovou štvrtou jadrovou skúškou izolovanej komunistickej krajiny.

    Soul návrhy odmietol s tým, že nie sú úprimné a Pchjongjang musí najskôr preukázať, že to myslí vážne s jadrovým odzbrojením. Kritici tvrdia, že KĽDR sa často uchyľuje k zmierlivým gestám po zvýšení napätia v snahe vynútiť si ústupky. 

    - Reklama -