Turecká opozícia sa bráni, v hre je aj Štrasburg

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Parlament schválil príslušnú novelu ústavy minulý týždeň. Na jej základe by mala prísť o imunitu pred trestným stíhaním viac ako štvrtina z 550 tureckých zákonodarcov vrátane takmer všetkých poslancov Ľudovodemokratickej strany (HDP). Podľa kritikov ide o účelové vládne opatrenie zamerané na likvidáciu tejto vplyvnej opozičnej strany. Novela zatiaľ nevstúpila do platnosti; stane sa tak až po jej publikovaní v oficiálnom vestníku.

    Ak k tomu dôjde, imunitu zrejme stratí 148 poslancov zo všetkých štyroch parlamentných strán, ktorí už čelia policajnému vyšetrovaniu. Najviac poškodená by však bola HDP, keďže opatrenie by postihlo až 53 z 59 jej zákonodarcov. Strana preto hrozí, že ak neuspeje so sťažnosťou na tureckom ústavnom súde, obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP z napojenia na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Predstavitelia HDP však akúkoľvek spojitosťs kurdskými separatistami odmietajú.

    - Reklama -