Panama Papers vyplavili okrem slovenskej firmy aj meno politika. Ktorý exminister je do kauzy zapletený?

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname (Autor: SITA)

    Ako informujú Aktuality.sk, so zrodom a niektorými kľúčovými zmenami spoločnosti Latem Trading sa spája meno bývalého ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý bol vo funkcii počas druhej Ficovej vlády. Počas pôsobenia Boreca vo funkcii ministra spravodlivosti spolupracovala s firmou Latem Trading jeho právnická kancelária Borec & Bohunský, čo potvrdil aj samotný exminister Borec. „Riešil som, keď robili zmenu názvu alebo podobné záležitosti. Okrem založenia spoločnosti a nejakých formálnych úkonov, ktoré sa týkali zápisov do obchodného registra, som však nevykonával žiadnu inú činnosť,“ povedal exminister Borec.

    Spoločnosť Latem Trading od roku 2009 vlastní exholandská firma Poelen Holding B. V., za ktorou stojí Guus Poelen. Holanďan Poelen prelieval cez účty spoločností ako Latem Trading v Privatbanke nezaradené peniaze svojich klientov. Banku vlastní finančná skupina Penta.

    Exminister Borec si nepamätá, ako sa zoznámil s Poelenom. „Je to tak dávno, že podrobnosti si nepamätám. Ten pán ma zrejme oslovil ako advokáta. Neviem, či v tom čase býval na rovnakej adrese ako ja. Nič extra zvláštne však na tom nie je,“ tvrdí a dodáva, „nemal som žiadny prístup k informáciám o podnikaní pána Poelena. Ani som sa s ním neoboznamoval, respektíve nevykonával žiadne činnosti typu právneho poradenstva, ktorého by sa to týkalo.“

    Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec rovnako povedal, že s Holanďanom Poelenom a jeho firmami už nespolupracuje: „Aj v minulosti sme plnili len ich ad hoc požiadavky,“ vyjadril sa Borec.

    - Reklama -